Рус осуђен због лова на „покемоне” у цркви

0

Руски блогер Руслан Соколовски осуђен је на три и по године условне затворске казне због тога што је, према оцени суда, повредио осећања верника играјући популарну видео-игру „покемон гоу” у цркви у Јекатеринбургу.

Овај младић је у августу прошле године на „Јутјуб” поставио снимак лова на цртана чудовишта после чега је ухапшен и у притвору провео два месеца. Судија је проценила да тај видео, који сада има непуна два милиона прегледа, показује „непоштовање друштва” и да му је „намера била да увреди религијска осећања”. Окривљени је, с друге стране, казао да би без пажње медија вероватно био осуђен на праву казну затвора.

Удружења за људска права критиковала су судску одлуку наводећи да је то погрешан начин да се заштите осећања верника у земљи у којој је недавно забрањена хришћанска заједница Јеховиних сведока уз образложење да је реч о екстремистичкој групи. И летошње хапшење овог 22-годишњег младића критиковано је на друштвеним мрежама, а подршку је добио и од чланица бенда „Пуси рајот”, које су пре пет година такође осуђене, између осталог и због вређања верских осећања када су извеле перформанс против председника Владимира Путина у једном московском храму.

На спорном снимку Соколовски лови „покемоне” пред олтаром цркве за коју се сматра да је подигнута на месту убиства последњег руског цара Николаја Другог и његове породице 1918. године.

„Одлучио сам да ухватим неког покемона у цркви, зашто да не. Како вређам било кога тиме што сам унео телефон у цркву у којој није било људи? То није забрањено законом”, објашњава на снимку млади Рус, познат као критичар руске цркве.

„Покемон гоу” је видео-игра за паметне телефоне у којој играчи у стварном свету, преко камере уређаја, јуре виртуелна цртана створења која им се приказују на екрану.

ПОЛИТИКА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*