Рушење на Kалемегдану: Kафана на суду, руина у парку

0

На Савском шеталишту на Kалемегдану, тик уз плато на коме већином пензионери играју шах, већ два месеца је напуштено градилиште. На том простору, који има статус споменика културе од изузетног значаја, у септембру 2017. године недозвољено је до темеља срушен трошни објекат стар скоро читав век, о чему је БИРН писао.

Тај објекат је Јавно предузеће Београдска тврђава јула 2017. године дало у закуп угоститељским предузећима како би га адаптирали „за културно-уметничке и угоститељске намене’’.

Међутим, на ограђеном простору нема више ни старе зграде ни назнака новог објекта. Kако БИРН сазнаје, у току је спор пред Привредним судом у Београду ради поништаја Уговора о закупу.

И даље је много непознаница у вези са самим случајем, али после месеци истраживања познати су бар закупци овог објекта које је из непознатих разлога Београдска тврђава све време држала у тајности. Ради се о два угоститељска предузећа – Циг и Блацк Роцк.

Циг је власник ланца ресторана Монумент на више ексклузивних локација у Београду и послује дуже од 20 година. Владимир Гајић, власник компаније Циг, потврдио је БИРН-у да је закупац објекта на Kалемегдану, да је планирао изградњу кафетерије са летњом баштом и да плаћа радове.

Блацк Роцк је основан у априлу 2016. и није имао ниједног запосленог, ни у 2016. ни у 2017. години. Сувласница предузећа Тамара Петронић није желела да коментарише било шта у вези са закупом објекта на Kалемегдану.

Ове две фирме, као и Београдску тврђаву, тужио је Град Београд јер је уговор ’’ништав, привидан и противан принудним прописима’’. То значи да се радови неће наставити све док се не заврши овај судски поступак.

За то време на Kалемегдану зврји рупа чија судбина се за сада не зна.

Хронологија (не)градње на Kалемегдану

Закуп објекта је први пут оглашен у мају 2014. године, али је поступак обустављен. Други пут је то урађено две године касније, у јулу 2016. године.

За закупца објекта је изабрана група понуђача Блацк Роцк и Циг, са заједничком понудом коју су поднели на конкурс 5. августа 2016, а уговор о конзорцијуму су склопили дан раније 4. августа.

Уговор о закупу закључен је годину дана касније када је Београдска тврђава као инвеститор прибавила све потребне сагласности Републичког завода за заштиту споменика културе и Министарства грађевинарства.

У септембру 2017. године на Kалемегдану су започети радови, који је требало да буду завршени до средине децембра исте године.

Републичка грађевинска инспекција обавила је ванредни надзор и наложила инвеститору да обустави радове, јер су уочили неколико пропуста.

Инспекција је обавила и два контролна прегледа и наложила да се на градилишту обуставе радови, односно да их врате у првобитно стање, јер је утврдила да су изведени радови који нису били предвиђени одобреном техничком документацијом.

Након другог контролног прегледа констатовали су да нису рађени никакви додатни радови на реконструкцији и адаптацији објекта културе.

Након писања БИРН-а, 3. новембра 2017. године, реаговао је Републички завод и донео решење којим налаже привремену обуставу даљих грађевинских и земљаних радова.

БИРН

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*