Руси, Амери и Француз на МКС у опасности! Изгубљен контакт са ракетом носачем која је превозила храну и воду!

Руска агенција за истраживање „Роскосмос“ саопштила је данас да је изгубила контакт са својим беспилотним свемирским бродом за снабдевање који је кренуо ка Међународној космичкој станици, убрзо после његовог полетања са космодрома „Бајконур“ у Казахстану.

0

„Контакт је изгубљен 383 секунде после полетања ракете ‘Сојуз’ са карго капсулом ‘Прогрес МС-О4’“, саопштила је данас агенција „Роскосмос“ и додала да стручњаци покушавају да сазнају шта је узрок проблема.

По плану је летелица „Прогрес МС-О4“, која је данас полетела с космодрома у Казахстану, требало да пристане на Међународну космичку станицу у суботу по подне по централноевропском времену, са 2,5 тоне горива, воде, хране и других потрепштина.

Модел „Прогрес“ се користи више од четири деценије, али је садашња верзија потпуно дигитализована и има унапређен систем за пристајање.

На Међународној космичкој станици се тренутно налазе астронаути НАСЕ Шејн Кимброу и Пеги Вистон, Руси Сергеј Рижков, Андреј Борисенко и Олег Новицки и Томас Песке из Европске свемирске агенције (ЕСА).

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*