Руси: Црногорска вина су пуна пластике и пестицида!

0

Иако је руска надлежна служба забранила продају црногорског вина произвођача „13. јул Плантаже” у тој земљи, контроле на српском тржишту нису нашле било какву неправилност код вина тог произвођача.

Наиме, руска служба „Роспотребнадзор“ забранила је увоз у Русију производа произвођача вина „13. јул Плантаже” из Црне Горе због, како тврде, лошег квалитета и безбедности.

– Федерална служба за надзор у сфери заштите права потрошача открила је у овој години 24 партије алкохолних производа које су произвеле „13. јул Плантаже”, које нису у складу са захтевима квалитета и безбедности важећег законодавства у области права заштите потрошача и санитарно-епидемиолошког благостања становништва – наводи „Рособоронекспорт“, те додаје да је током истраге откривен садржај пестицида и пластике, па је вино повучено са тржишта.

С друге стране, из компаније „13. јул Плантаже “ јуче су за „Ало!“ поручили да су након обавештења Москве о наводно неисправним винима одмах послали контраузорке тих вина, узетих директно са продајних полица трговинских ланаца у Русији, те да су све анализе показале да су сви састојци у дозвољеним количинама, и зато су већ поднели судску жалбу на руске налазе. А је ли црногорско вино заиста небезбедно или је пак реч о још једном потезу Русије руковођеном затегнутим политичким односима две земље, није познато, но у Србији вина овог произвођача приликом контрола нису означена као небезбедна или неисправна.

– Увоз свих вина у Србију редовно се контролише, па и вина из Црне Горе. Сва до сада испитана вина су у складу са законским прописима, односно безбедна су за употребу. На лабораторијска испитивања акредитованим лабораторијама послати су и производи произвођача „13. јул Плантаже “ и сви су испунили услове прописане Законом о безбедности хране – истичу у Министарству пољопривреде за „Ало!”.

Елем, приликом последње акцијске контроле квалитета ракије и вина у промету на домаћем тржишту, коју су извршили пољопривредни инспектори Министарства пољопривреде и заштите животне средине, утврђено је да вина шест произвођача нису у складу са Законом о безбедности хране и Закону о вину или да не одговарају правилима Правилника о начину и поступку производње и о квалитету стоних вина, а међу тим произвођачима нису поменуте црногорске „Плантаже”.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*