Руси имају најјачу атомску бомбу! 3333 пута јачу од оне бачене на Хирошиму! (ВИДЕО)

Нуклеарна оружја су већ довољно страшна, али ако се човек мало више заинтересује и открије колико су заиста снажна, онда ова оружја постају још ужаснија. Нуклеарно наоружање је после бацања „малог дечака“ на Хирошиму постало толико убојито, да се Хирошима данас узима као мерна јединица.

0

Највећу нуклеарну експлозију у историји узроковала је совјетска бомба „цар“ и била је снаге 50 мегатона, односно 3.333 пута снажнија од детонације бомбе „мали дечак“ изнад Хирошиме 6. августа 1945. године.

Совјети су планирали да испробају и два пута јачу бомбу (100 мегатона), али је никада нису тестирали.

Колико су то застрашујућа оружја добро илуструје чињеница да чак и бомба „Б83“, која је најснажнија у арсеналу САД али знатно слабија од руске „цар“ бомбе, изазива облак печурке који достиже висину којом се крећу путнички авиони.

Занимљив и прилично образовни снимак на Јутјуб каналу „Real Life Lore“, показује не само снагу нуклеарног наоружања, него и колику би потенцијалну штету направило на примеру Њујорка.

Осим тога, говори се и о броју нуклеарних бомби тренутно у свету – око 15.600, од чега САД и Русија имају 92 одсто пројектила.

Занимљив је и податак да је после распада СССР-а, Украјина располагала са неколико хиљада нуклеарних бомби, што је у том тренутку чинило трећом нуклеарном силом на планети.

Међутим, Украјина је крајем 1994. године потписала договор са Русијом, САД, Великом Британијом и Северном Ирском да сав нуклеарни арсенал преда Русији у замену за гарантовање територијалног интегритета и суверенитета.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*