Rusi imaju Teslin „zrak smrti“!

Poverljivi dokumenti FBI samo su vrh ledenog brega o putanjama genijalnih otkrića slavnog srpskog naučnika. Dr Abramović: Moskva ima 4 Teslina pronalaska, ali ih i dalje taji

0

Poverljivi dokumenti o Nikoli Tesli, sa kojih je ovih dana američki Federalni biro za istrage (FBI) skinuo oznaku tajnosti, nisu nepoznati javnosti, osim tri o „zraku smrti“. Iako je bilo poznato da je dan posle Tesline smrti, 8. januara 1943, američka vlada zaplenila celokupnu imovinu iz njegovog apartmana u hotelu „Njujorker“, Amerikanci su to tek sad priznali.

Ovo, za „Novosti“, kaže prof. dr Velimir Abramović, jedan od najvećih stručnjaka za delo Nikole Tesle, napominjući da je većinu „novih“ dokumenata objavio Aleksandar Milinković u knjizi „Tesla – Dosije FBI“.

– FBI je tek sad obznanio šta se tih dana događalo – govori Abramović. – Prećutali su, međutim, da su u Teslinom apartmanu bili predstavnici američke vojne obaveštajne službe DIA, a ne FBI agenti. Tesla je bio naučnik, a ne kriminalac kao Al Kapone! Pratili su ga vojni obaveštajci. Teslini pravi naučni radovi nisu u FBI, već u tzv. Intelligence community, američkoj obaveštajnoj službi za naučna otkrića, a verovatno ih imaju i Englezi.maxresdefaultTri nedelje posle Tesline smrti, sva njegova imovina i svi dokumenati predati su na detaljno ispitivanje, nikom drugom do Džonu DŽ. Trampu, stricu Donalda Trampa i njegovom asistentu Ričardu Fejmanu. Oni su pregledali sve zaplenjene Tesline spise.

– Tramp i Fejman radili su za državnu američku vojnu obaveštajnu službu NSA i povereno im je da odaberu šta će ostati, a šta će biti sklonjeno – kaže Abramović.

Abramović tvrdi da je Tesla umro u svom apartmanu 7. januara 1943, što je i bilo poznato, a ne dan kasnije, kako se navodi u novoobjavljenim dokumentima.

– General Mirko Marković opisao je u svojim memoarima šta se dogodilo – kaže Abramović. – Desilo se da Marković, takođe zanimljiva ličnost, general koji je kasnije kao staljinista završio na Golom otoku, a u to vreme u Pitsburgu bio glavni urednik lista „Slobodna reč“, sasvim neočekivano sa Teslinim sestrićem Savom Kosanovićem 7. januara ode u hotel „Njujorker“. Tamo su zatekli policiju koja je fotografisala Teslin apartman, ali i sve njegove stvari, još netaknute. Naočigled Markovića i Kosanovića došla su tri manja vozila iz Pentagona i sve aparate odneli su vojnici. Takođe i tehničke crteže koji su bili u spavaćoj sobi u velikom namenskom ormanu.

Dokumenti s kojih je skinuta oznaka tajnosti dokazuju da su ta čuvena otkrića tek vrh ledenog brega Tesline genijalnosti. Po zvaničnoj verziji, koja je važila u proteklim decenijama, „zraci smrti“ u stvari ne postoje. Dokumenti objavljeni posle 73 godine, međutim, pružaju satisfakciju „teoretičarima zavere“, koji odavno tvrde da je vlast mnoge Tesline pronalaske sakrila od javnosti. Navodno, Tesla je tridesetih godina otkrio oružje zasnovano na mlazu čestica svetlosti, koje su neki nazvali zracima mira. Ta naprava, teoretski, može da proizvede jak usmeren snop energije, koji se može upotrebiti za obaranje neprijateljskih aviona ili uništavanje bilo čega drugog.

– Tehnologija „zraka smrti“ čuvenog pronalazača zaista postoji i sakrivena je od javnosti posle njegove smrti – govori Milka Kresoja, direktorka Međunarodnog centra za istraživanje nasleđa Nikole Tesle. – Oni dokazuju da Teslini „zraci smrti“ nisu tek plod mašte pisaca naučnofantastičnih romana, nego uistinu njegova tehnologija. Štaviše, Bela kuća je za učinak „zraka smrti“ bila „živo zainteresovana“.maxresdefault-1

– „Njujork tajms“ je 11. jula 1934. objavio vest da je Tesla izmislio „zrake smrti“ koji su u stanju da unište oko 10.000 aviona na udaljenosti do 400 kilometara. Govorilo se o, do tada neviđenom, zastrašujućem oružju i da nikakva zaštita i odbrana ne može da spreči rušilačku snagu tog oružja – kaže Milka Kresoja. – Od novog oružja, kako je tvrdio svetski priznati genije električne struje, ne bi postojala nikakva zaštita.

Tesla je uspostavio kontakt sa predstavnikom sovjetske vojne obaveštajne službe u SAD – Leonidom Tolokonskim. Rusima je patent ustupio za 25.000 dolara. Vojno rukovodstvo razmatralo je i mogućnost da pozove Teslu u SSSR, a zatim da ga ostavi u zemlji zauvek. Ali on je odbio tu ponudu.

Teslin „zrak smrti“ je rođen u Dejtonu, u laboratoriji za materijale vazduhoplovne vojne baze, ali je, prema rečima Abramovića, patent dao Rusima.

– Tesla je svoje patente davao različitim državama – kanadskoj, engleskoj, američkoj i ruskoj – govori Velimir Abramović. – Zbog njegovih pronalazaka potpisan je čuveni sporazum u Jalti. Rusi imaju četiri Teslina pronalaska, ali ih i dalje čuvaju u tajnosti. Bio sam naučni redaktor za objavljivanje njegovih radova u Rusiji. Izašle su četiri knjige u kojima su njegovi patenti iz svih drugih zemalja, ali problem se pojavio kada smo hteli da nabavimo one iz Rusije. Nisu nam dozvolili. Peta knjiga, zbog toga, nikad nije izašla.

Nikola Tesla je jedna od najomiljenijih ličnosti u ezoterijskim društvima širom sveta. U Rusiji vlada „teslomanija“ – na dve nedelje izlazi bar jedna knjiga o njemu. Teslinom ostavštinom u Americi najviše se bave tajne službe.

– Mi nemamo Teslin Institut, ali zato gradimo institut Konfučije na Novom Beogradu. Naša sramota – kaže Velja Abramović. – Arhiv Muzeja Nikole Tesle u Beogradu sadrži oko 38.000 naučnih dokumenata. Iz njih ko ume da razmišlja i poznaje elektrotehniku može da rekonstruiše mnogo Tesline nauke.

Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*