Руси оптужени за упад у компјутерску мрежу Хилари Клинтон

0

Та оптужница подигнута је три дана пре сусрета америчког председника Доналда Трампа и руског председника Владимира Путина у Хелсинкију

Америчка савезна велика порота оптужила је данас 12 руских обавештајаца да су 2016. године хаковали компјутерску мрежу председничког кандидата демократа Хилари Клинтон и Демократске партије, саопштило је америчко Министарство правде.

Та оптужница подигнута је три дана пре сусрета америчког председника Доналда Трампа и руског председника Владимира Путина у Хелсинкију, преноси Ројтерс.

Објавио их је заменик главног државног тужиоца Род Розенштајн, а као део истраге специјалног већа о потенцијалној сарадњи између чланова тима америчког председника Доналда Трампа и Руса.

Он је на конференцији за новинаре рекао да нема индиција да су амерички држављани умешани у наводна кривична дела која се помињу у оптужници, као и да је о њој почетком недеље информисао председника Трампа.

Руси су оптужени да су хаковали компјутерске мреже Демократског националног комитета и председничку кампању Хилари Клинтон, преноси АП.

Раније су, у истрази коју води специјални саветник Роберт Малер, оптужене три компаније и 20 особа, међу којима су четири бивша сарадника Трампа и Беле куће и 13 држављана Русије, а који се сумњиче да су учествовали, како наводи АП, „у скривеној, али снажној кампањи на друштвеним медијима како би се америчко јавно мњење пољуљало на изборима 2016. године”. (Танјуг)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*