Rusi otkrili zbog čega je ubijen general Asapov

0

UBISTVO generala Valerija Asapova u Siriji bilo je moguće zbog izdaje – izjavio je zamenik predsednika komiteta za odbranu i bezbednost Saveta Federacije (gornjeg doma ruskog parlamenta) Franc Klincevič.

Čak je naglasio: „Postoje provereni i precizni podaci da se radilo o izdaji… Za izdajnicima se traga i biće nađeni u najskorije vreme“.

General Asapov je bio na čelu ruskih vojnih savetnika u Siriji a poginuo od pogotka mine ispaljene sa položaja Islamske države dok se nalazio na komandnom položaju sirijske armije.

7577_1

Sa tog komandnog punkta se rukovodi operacijom oslobađanja Deir-ez-Zora, velikog grada na Eufratu.

Prethodno je radio „Govorit Moskva“ objavio da se „moglo raditi o izdaji“.

Ruska državna agencija RIA Novosti objavila je u međuvremenu da je sirijska državna istraga već potvrdila verziju da je neko dojavio teroristima koordinate za gađanje:

„Postoje dokazi da su oni koji su ispalili minu imali dojavu gde se nalazi general Asapov“.

Minobacački napad je bio sumnjivo iznenadan i sumnjivo precizan. A verzija sirijske vojne kontraobaveštajne službe o „izdaji“ podrazumeva da je neko ID javio ne samo tačno mesto (koordinate) gde se Asapov nalazio nego i – tačno vreme za ispaljivanje mine.

Operisanje terminom „izdaja“ podrazumeva i da sirijski kontraobaveštajci na osnovu prvih rezultata istrage smatraju da je izdao neko od Sirijaca.

Istragu vodi Glavna uprava bezbednosti (Idarat al-Amn al-Am), što dodatno potvrđuje da se radi o „unutrašnjoj istrazi“.

S obzirom da je Asapov ubijen jednom jedinom ispaljenom minom – postoje i pretpostavke da je ta mina mogla biti navođena na konandni punkt pomoću bespilotne letelice.
o je tehnički moguće, ali ne može ga izvesti baš svaki teroristički odred.

U svakom slučaju, da bi bilo izvedeno – Asapov je morao u momentu ispaljivanja mine biti „obeležen“ zrakom drona jer je to jedini siguran način da jedna mina nepogrešivo pogodi cilj.

Ko je mogao izdati generala Asapova?

U kretanje ruskog generala bilo je uključeno do 200 Sirijaca: oficiri sa kojima je planirao vojne operacije, njihovi ađutanti, vojnici koji su bili na raspolaganju komandnom punktu, plus – desetine žitelja Deir-ez-Zora čije su kuće bile u neposrednoj blizini…

Naći „iglu“ u tom plastu neće biti nimalo lako. Pogotovo što će sirijska državna bezbednost još mesecima loviti agente Islamske države među civilima u oslobođenom Deir-ez-Zoru…

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov izjavio je da je smrt generala Asapova cena koju je Rusija platila za dvoličnu politiku Sjedinjenih Država u Siriji i povodom krize na Bliskom Istoku.

 

 

(Fakti)

POSTAVI ODGOVOR

*