Руши се Хитлерова кућа. Она неће више бити место ходочашћа неонациста!

0

Аустријске власти донеле су одлуку да родна кућа бившег нацистичког вође Адолфа Хитлера буде срушена.

Она ће бити срушена како би се спречило да та зграда постане место ходочашћа за неонацисте.

„Хитлерова кућа биће уништена. Темељ ће бити сачуван, али ће на том месту бити подигнута нова зграда“, изјавио је министар унутрашњих послова Аустрије Волфганг Соботка у интервјуу за аустријски дневни лист Пресе (Die Presse).

Он је додао да ће ново здање имати „административну или едукативну намену“.

Аустријске власти очекују да том одлуком буде окончана вишегодишња правна борба и полемика о природи таквог наслеђа.

Кућа се налази у центру града Браунау на Ину, на северу Аустрије, близу границе с Немачком, а од 2011. године је празна и, према речима очевидаца, око ње се радовно окупљају неонацисти.

Пре него што приступи рушењу куће у којој је Хитлер рођен 20. априла 1889. и у којој је провео прве три године живота, аустријска влада мораће да оконча поступак експропријације, на који се одлучила због немогућности договора с власницом Герлинде Помер.

Померова, која се годинама не појављује у медијима, никада није јавно говорила о свом спору с државом, а кућа је власништво њене породице више од једног века, изузев у периоду када је била продата блиском Хитлеровом сараднику Мартину Борману.

Аустријске власти су 1972. године, у намери да избегну окупљање неонациста око куће, с Померовом потписале уговор у којем је стајало да се спорни објекат може користити искључиво у социо-едукативне или административне сврхе.

Кућа бившег нацистичког вође тако је постала центар у којем су се деценијама окупљале особе са инвалидитетом које су биле жртве нацистичког режима.

Соботка је навео да ће предлог закона о експропријацији, сачињен у јулу, у уторак бити поднет парламентарној комисији и усвојен највероватније до краја године.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*