Руси: Срби чека вас прогром

0

Аналитичари у Русији предвиђају да ће на косовским изборима победити националистички покрет Самоопредељење, а Харадинај добити важну позицију у влади, и упозоравају да је могућ погром Срба.
Паклени план стварања „велике Албаније“ већ у јуну би могао да уђе у завршну фазу јер ће, како предвиђају угледни руски медији и аналитичари, на косовским изборима победити екстремни покрет Самоопредељење, а злочинац Рамуш Харадинај добити једну од најважнијих позиција у новој влади.
Позивајући се на предизборна истраживања, руски портал „Известија“ упозорава да ће након ванредних избора 11. јуна на власт у Приштини доћи они који се отворено залажу за референдум о уједињењу са Албанијом и стварању једне земље за све Албанце.
Овај руски медиј наводи и да су претње пројектом „велике Албаније“ и могућим погромом Срба. Наводе да су албанске тежње биле једна од главних тема разговора руског председника Владимира Путина са његовим српским колегом Александром Вучићем, када су се срели у понедељак у Пекингу.

– Ако су предизборне прогнозе тачне, наша странка ће победити на изборима и одлучиваће о томе ко ће бити нови премијер. Наш главни кандидат је бивши председник покрета Аљбин Курти – поручили су из прес службе Самоопредељења.
Портал преноси процену стручњака који кажу да ће након избора власт у Приштини формирати радикални националисти које за великоалбанске планове имају подршку Запада, а циљ им је слабљење позиције земаља у региону које желе да воде независну спољну политику. Пре свега се мисли на Србију, која одбија да уђе у НАТО и тесно сарађује с Русијом.
Шеф српске дипломатије Ивица Дачић види опасност и од других учесника на косовским изборима.

– Ко год да победи, радиће на стварању „велике Албаније“. То је политика свих Албанаца у региону – упозорио је Дачић за Курир.
Победа Самоопредељења сигурно би била озбиљан аларм и за Србију и за Европу, сматра директор Међународног института за безбедност Орхан Драгаш. Како напомиње, главни програм овог покрета је уједињење свих Албанаца:

– Али у евентуалном таквом исходу избора на Косову, ЕУ и САД треба да знају како да реше проблем који су сами направили на Косову, безусловно подржавајући независност Косова.

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*