Руси: У јуну почиње стварање велике Албаније

0

Угледни руски интернет портал Известија.ру упозорава да ће након ванредних избора 11. јуна на власт у Приштини доћи екстремни националисти који ће започети процес стварања „велике Албаније“, као и да ће једну од најважнијих функција у новој влади добити ратни злочинац Рамуш Харадинај!
Руски портал истиче да предизборна истраживања предвиђају победу екстремног националистичког покрета „Самоопредељење“, који се отворено залаже за одржавање референдума о уједињењу Косова и Албаније.

Како аналитичари предвиђају, наводи Известија, значајну функцију у новој влади може добити и ратни злочинац и лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај.
Известија наводи да су претње пројектом „велика Албаније“ биле једна од главних тема разговора руског председника Владимира Путина са његовим српским колегом Александром Вучићем 15. маја у Пекингу.

Руски портал објашњава да је странка „Самоопредељење“ један од главних фаворита за победу на превременим изборима на Косову, уз опаску да политички програм те партије садржи директан позив на уједињење Косова са Албанијом и референдум о том питању.

– Ако су предизборне прогнозе тачне, наша странка ц́е победити на изборима и одлучиваће о томе ко ће бити нови премијер. Наш главни кандидат је бивши председник покрета Албин Курти – рекао је за Известију, шеф прес службе Самоопредељења.
Стручњаци верују, пише Известија, да ц́е након избора власт у Приштини формирати радикални националисти чију политику стварања „велике Албаније подржава Запад, који има за циљ слабљење позиције земаља у региону које желе да воде независну спољну политику. Ту се пре свега мисли на Србију која одбија да уђе у НАТО и која тесно сарађује са Русијом у политичкој, економској и војној сфери.
Руски портал наводи да је један од главних кандидата за највишу функцију у новој косовској влади Рамуш Харадинај, кога је суд у француском граду Колмар, априла ове године, пустио на слободу, одбацујући захтев Србије за његово изручење због ратних злочина над Србима на Косову и Метохији.

– Пад владе Исе Мустафе може се објаснити на само један начин, а то је амерички притисак на косовске Албанце да убрзају реализацију пројекта „велика Албанија“. Могуц́и повратак ратног злочинца Рамуша Харадинаја у политику, значи агресивније планове косовских Албанаца у односу на Србију и Македонију – каже у интервјуу за „Известију“ директор Балканског центра за међународну сарадњу Виктор Колбановски.
145283_izvestija_iffIzvestia.ru

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*