Руси вежбају атомски напад, хладни рат јача

У Русији се обнављају склоништа од бомби и тестирају гас-маске усред напетих односа између руског председника Владимира Путина и САД, пише "Волстрит џорнал" у тексту под насловом "Руси обављају вежбе преживљавања у случају експлозије нуклеарне бомбе, док се хладни рат захуктава".

0

Амерички лист Волстрит џорнал наводи да су „руске власти појачале мере преживљавања у случају нуклеарног рата усред обрачуна са Вашингтоном, обрисавши прашину са планова цивилне одбране из совјетске ере и обнављајући склоништа од бомби у највећим градовима“.

„У Министарству за ванредне ситуације Кремља, хладни рат се вратио. Земља је недавно одржала највеће вежбе цивилне одбране још од распада СССР-а, у којима је, према наводима званичника, 40 милиона људи увежбавало одговор на хемијске и нуклеарне претње“, наводи Волстрит џорнал.

Лист пише да су „паралелно са тим, коментатори на ваздушним таласима којима доминира држава упутили антиамеричке коментаре какви нису виђани годинама“.

„Русији је мука од арогантних лажи Америке“, преноси Волстрит џорнал речи „утицајног коментатора Дмитрија Кисељова“, изговорене овог месеца након пропасти сиријског мировног плана.

Шеф руског „Левада центра“ за истраживање јавног мњења Лев Гудков рекао је за амерички лист да „претња нуклеарним ратом такође чини то да се на становништво лакше утиче и оно не буде критички расположено према власти“.

„Већина људи верује да је трећи светски рат већ почео, али сада смо још увек у хладној фази рата, која може, а и не мора, да се претвори у врући рат. А током рата морате да подржавате власти своје земље“, истиче Гудков.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*