Русиja ће због „пријатеља“ Трампа, стати ногом на грабље!

Москва не оставља простор за сумњу којег кандидата на председничким изборима у САД више воли, констатује Дојче веле.

0

Републиканац Трамп је по том виђењу „пријатељ Русије“. Но да ли је то за Русију заиста бољи кандидат?

Владимир Путин се нада, како каже, дијалогу. Дијалог уместо диктата. Средином октобра се руски председник на једном економском форуму у Москви пожалио: „Тешко је водити дијалог са постојећом америчком администрацијом. Дијалог практично не постоји. Та администрација формулише своје захтеве и инсистира на томе да се они испуне. То није дијалог. То је диктат.“ Шеф Кремља је био видно узрујан.

„Руски фактор“ у кампањи

Путин додуше не може да се жали за мањак пажње који је посвећен њему и његовој земљи у америчкој предизборној кампањи. Чак и сам критикује оба кандидата за прекомерни негативни „руски фактор“ називајући то кратковидим. Путин је на разговорима у Сочију недавно рекао: „Зар неко заиста озбиљно мисли да Русија може имати уплив на избор америчког народа? Зар је Америка банана-република? Америка је велесила.“

А та велесила је поприлично непопуларна у Русији. Анкета независног Центра Лавада показује да 80 одсто руских испитаника САД виде „крајње негативно“. Додуше, тон антиамеричке пропаганде је на телевизији постао нешто блажи, упркос томе америчка политика се генерално представља као претећа. Интересантно је да Руси америчку државу виде као непријатеља, али не и обичне америчке грађане. Један од њих, Доналд Трамп, чак је веома популаран. Док 38 одсто Руса сматра да би он био бољи председник, за Хилари Клинтон се изјаснило свега девет одсто.

Трамп окреће Москви леђа

Ексцентрични милијардер је након почетних симпатија исказаних за Путина у међувремену почео да показује неодређена осећања. У Невади су га питали зашто воли Путина, а он је одговорио да руског председника нити воли нити мрзи. Додао је, поприлично неодређено: „Можда ћемо успоставити добар однос. Можда ће нам однос бити страшан. А можда и нешто између.“

А и у Вашингтону се примећује повлачење са почетних позиција. Трампов кандидат за потпредседничко место Мајк Пенс је у једном телевизијском дуелу говорио о „корумпираном систему“ у Русији. Додао је да Путин највеличанственијој земљи на свету диктира своје услове. Тиме је Пенс једноставно преокренуо Путинову формулацију о недостатку дијалога, наводећи пример Сирије. Напослетку је и сам Трамп назвао руску војну операцију у Сирији повредом споразума.

Русија и грабуље

Новинар московског листа Комерсант Сергеј Строкан каже да ће Русија, ако не буде чула ове јасне речи из Америке, у односима са САД опет „стати на грабуље“. Он подсећа да су у Русији за време предизборне кампање у САД 2008. Барака Обаму називали „пријатељем Русије“, а да је негативац из руске перспективе био републиканац Џон Мекејн. Пре Обаме је Џорџ Буш према Путиновим речима био човек коме се руски председник дубоко загледао у очи и „разумео његову душу“. Настало је мушко пријатељство на Бушовом ранчу, но оно није спречило америчку инвазију Ирака којој се Русија противила.

А сада је на реду Трамп. У једној епизоди Симпсонових главни јунак Хомер Симпсон излази да гласа на председничким изборима у САД. На биралишту сретне човека који изгледа као Путин – наг до појаса и на коњу. „Путин“ прогнозира да ће Трамп добити 102 одсто гласова. Да ли је оваква благонаклоност према магнату из Њујорка у стварном животу добра за Русију? Не би се рекло.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*