„Русија има доказе да су екстремисти користили сарин у Сирији“

0

Званичник руског министарства спољних послова Михаил Уљанов тврди да Москва има доказе да су терористи користили нервни гас сарин у сиријском граду Кан Шеикуну у априлу.

Михаил Уљанов, који је директор одељења за неширење и контролу наоружања у руском министарству спољних послова, каже да пажљиво прате ситуацију и да постоји мноштво доказа који указују на то да су терористи активирали бомбу са сарином из провокативних разлога, преноси руска агенција Тас.

Уљанов је рекао да стручњаци одбијају да посете место где се наводно 4. априла догодио напад хемијским оружјем иако безбедносна ситуација то дозвољава.

Истакао је да такво понашање изазива љутњу да ни истражитељи Организације за забрану хемијског оружја (OPCW), ни стручњаци заједничког истражног механизма OPCW-УН нису посетили Кан Шеикун и ваздушну базу „Шајрат“, где се наводно напад догодио.

„Они одбијају да оду, а према нашим подацима безбедносна ситуација дозвољава да се оде у ту област“, додао је Уљанов.

Заједнички извештај Организације за забрану хемијског оружја и УН-а биће објављен 26. октобра, рекао је руски дипломата и додао да ће Русија проучити тај извештај, његов квалитет и колико је озбиљна била истрага и да ли је и овај пут истрага спроведена на даљину да ће тада моћи да изнесе закључке.

Напоменуо је да том истраживачком телу мандат истиче средином новембра и да ће Русија тада испитати да ли има смисла продужавати њихов мандат.

Истажитељи Уједињених нација саопштили су почетком септембра да су нашли чврсте доказе да је авион направљен у Русији, који су користиле ваздушне снаге сиријског председника Башара ел Асада, извео напад бојним отровом сарином у којем су пролетос убијена најмање 83 цивила.

Напад је извршен у априлу на град Кан Шеикун у рукама побуњеника.

Комисија УН за истрагу о Сирији је засновала свој извештај на информацијама сакупљеним из сателитских слика, видео-снимака, фотографија, медицинских белешки и више од 300 интервјуа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*