Русија на Блиском истоку популарнија од Америке

0

Русија је генерално непопуларна у великом броју блискоисточних земаља, али ипак ужива виши рејтинг од Сједињених Држава, показују резултати истраживања америчког Пју центра.

Иако се само отприлике трећина испитаника у новој анкети Центра изразила позитивно о Русији, односно у просеку 35 одсто анкетираних у пет земаља у којима је истраживање спроведено, само 27 одсто је рекло да САД сматрају силом која доноси добро. Анкета је објављена у понедељак, а спроведена је пролетос у пет, према оцени Пју центра, кључних земаља у региону Блиског истока и Северне Африке (МЕНА) – у Јордану, Тунису, Либану, Израелу и Турској.

„Све у свему, извесни број утицајних сила на Блиском истоку се не посматрају у позитивном светлу. Отприлике једна трећина испитаника или чак мање позитивно гледа на Русију (просечно 35 одсто) или на САД (просечно 27 одсто)“, наводи се у извештају истраживачког центра са седиштем у САД.

Међутим, истраживање је показало да још мањи рејтинг у односу на Сједињене Државе ужива Исламска Република Иран. „У региону оцена Ирана је нарочито негативна (14 одсто испитаника је изразила позитиван став), мада Саудијска Арабија стоји боље (44 одсто има позитиван став).“ Иран је најмање популаран у Јордану и Израелу, где је благонаклоност изразило само десет, односно четири одсто анкетираних, док је у Либану најпопуларнији, чак се 45 одсто испитаника изјаснило позитивно о Исламској Републици.

У анкети је укупно учествовало 6.204 људи, а упитани за главне светске силе, већина њих је рекла да Русија, Турска и САД данас имају важнију улогу на Блиском истоку него пре десет година. Просечно 64 одсто учесника анкете у пет земаља је рекло да је значај у региону највише порастао Русији, а за њом следе Турска (63 одсто) и САД (62 одсто). Педесет три одсто анкетираних је оценило да је утицај Ирана у региону већи него пре десет година, док је мање од педесет одсто исто рекло за Израел и Саудијску Арабију. Египат је једина земља за коју је преовладало мишљење да јој је значај у региону смањен – 71 одсто испитаника је рекло да Египат има или исти или мањи значај.

Већина испитаника анкете спроведене у пет земаља верује да је улога Русије повећана. Већина само у четири од пет земаља сматра да је у истом периоду повећана улога САД. У Израелу 48 одсто учесника истраживања је рекло да Сједињене Државе имају данас већи утицај, док преосталих 52 одсто је оценило да је улога Америке сада мања или непромењена у односу на пре десет година.

Истраживање је такође показало да у земљама МЕНА лидери имају веома ниске рејтинге. Ирански и сиријски председник Хасан Рохани и Башар ал Асад имају рејтинг од 12 одсто у пет земаља у којима је спроведена анкета. Асад и даље највећу популарност ужива у Либану, где се о њему позитивно изјаснило 44 одсто испитаника, али је јавност у вези с тим питањем строго подељена по секташким линијама. Тако 93 одсто шиита благонаклоно гледа на сиријског лидера у односу на само 13 одсто либанских сунита.

 

 

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*