Русија нам не тражи да изаберемо страну

0

Реакција Кремља након изјаве председнице Владе о спољнополитичком курсу наше државе. Захарова: Не желимо да Ану нико стави пред избор „или-или“. Могуће је попуштање притисака из Брисела

МОСКВА неће од Србије тражити да се опредељује између Русије и Европске уније. Из Кремља је јуче стигла јасна порука да је тај избор суверено право Србије, али да искрено желе да се Београд пред њим не нађе.

Коментаришући изјаву премијерке Ане Брнабић да ће „уколико буде морала да бира између Русије и чланства у ЕУ, Србија изабрати Европу“, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је поручила:

– То је суверено право Србије. Али, ми искрено желимо да нико не стави ни Ану, ни било кога пред избор: „или-или“. Оптимално је бити и са једнима и са другима. То је и корисно и безбедно са тачке гледишта сопствених интереса.

С друге стране, постоје наговештаји да ће и Брисел, бар привремено, повући ручну кад је реч о притисцима на Србију да се, зарад европских интеграција, дистанцира од Русије.

Према нашим информацијама, у врху ЕУ процењују да би то у тренутку када не могу да понуде конкретан датум уласка у Унију, могло јаче да гурне Београд у загрљај Москве.

Овакве позиције и Брисела и Москве, који већ дуже из српског државног врха добијају сигнале да притисци могу бити само контрапродуктивни, остављају шири маневарски простор за Београд да настави са одржавањем политичке равнотеже.

Упитан да ли ће се председник огласити после недавне изјаве премијерке Брнабић, генерални секретар председника Никола Селаковић каже да је Вучић током полагања заклетве и инаугурационог говора јасно рекао који је пут Србије, изнео став о међународним односима и европским интеграцијама, као и о односу са другим традиционалним партнерима, попут Русије и Кине.

И министри су у првим реакцијама на изјаву Брнабићеве, која је изазвала буру, поручивали да се курс земље не мења и да је циљ да Србија избегне ситуацију у којој ће морати да бира страну. Тренутно „спуштање лопте“ у очекивањима од Србије, не значи да ће Русија и ЕУ одустати од одређених захтева које имају према Београду.

Један о првих већих изазова за нову Владу биће разрешење статуса Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, за који Руси очекују дипломатски статус, а Запад се томе оштро супротставља.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је јуче да премијерка Брнабић није рекла ништа што би требало да се доживи као отклон од сарадње са Русијом, Кином или другим земљама, већ да је нагласила да су европске интеграције спољнополитички приоритет:

– Званична политика Владе је јасна – европски пут и добри односи са другим земљама. Ту нема места увођењу теме о притисцима.

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је изјаву Брнабићеве – „недореченом“.

– Ми све радимо да не дођемо у ситуацију да нам неко наметне да бирамо. Морамо да избегнемо ту замку – рекао је Дрецун, који сматра да је ЕУ потпуно јасна позиција Србије и њени добри односи са Русијом.

ЛОША ОДРИЦАЊА

ПОЛИТИЧКИ аналитичар Драгољуб Анђелковић у изјави Брнабићеве не види ни покушај истеривања на чистац Брисела и Москве, нити заокрет у спољној политици Србије, већ – неискуство премијерке:

– Сад би требало да реагују и Влада и председник Србије и јасно кажу да се курс не мења. Политика балансирања је једина могућа. Одрицање од Русије не долази у обзир, и то не само зато што су нам савезник око КиМ. Такође, и са Западом морамо да одржавамо јаке везе.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*