Русија одбацила понуду да њена такмичарка Јулија Самојлова на Песми Евровизије наступи из Москве

КИЈЕВ ОБЈАВИО ДА НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ НИ САТЕЛИТСКИ ПРЕНОС ЊЕНЕ ПЕСМЕ

0

ОРГАНИЗАТОРИ Песме Евровизије предложили су данас руској кандидаткињи Јулији Самојловој, којој је Украјина забранила долазак у Кијев, да из Москве учествује на такмичењу.

Европска радиодифузна унија, организатор Евровизије, саопштила је да ће поштовати законе земље домаћина, али и да „дубоко жали због те одлуке која је противна духу такмичења и одудара од његових вредности“.

Организатор је данас навео да је „дуго размишљао“ како да руској певачици буде омогућено такмичење у полуфиналу које ће се одржати 11. маја у Кијеву.

„Ако се Русија буде квалификовала, могла би на исти начин, преко сателита, да учествује и у финалном делу такмичења заказаном за 13. мај“, додала је Европска радиодифузна унија са седиштем у Женеви.

Први канал руске државне телевизије – како се и могло очекивати – одбацио је понуду да Самојлова учествуј у такмичење из Москве – „односно дистанционо, преко сателита“.

Понуду је назвао „чудном“ и подсетио да је свака земља домаћине Песме Евровизије дужна да свим такмичарима изда визе и омогући непосредно учешће у манифестацији. Другим речима: да је Украјина најгрубље прекршила правила наметања чији је организатор.

Претходно је Кијев објавио да неће дозволити ни сателитски преносе наступа Самојлове из Москве.

ФАКТИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*