Rusija odbacila ponudu da njena takmičarka Julija Samojlova na Pesmi Evrovizije nastupi iz Moskve

KIJEV OBJAVIO DA NEĆE DOZVOLITI NI SATELITSKI PRENOS NJENE PESME

0

ORGANIZATORI Pesme Evrovizije predložili su danas ruskoj kandidatkinji Juliji Samojlovoj, kojoj je Ukrajina zabranila dolazak u Kijev, da iz Moskve učestvuje na takmičenju.

Evropska radiodifuzna unija, organizator Evrovizije, saopštila je da će poštovati zakone zemlje domaćina, ali i da „duboko žali zbog te odluke koja je protivna duhu takmičenja i odudara od njegovih vrednosti“.

Organizator je danas naveo da je „dugo razmišljao“ kako da ruskoj pevačici bude omogućeno takmičenje u polufinalu koje će se održati 11. maja u Kijevu.

„Ako se Rusija bude kvalifikovala, mogla bi na isti način, preko satelita, da učestvuje i u finalnom delu takmičenja zakazanom za 13. maj“, dodala je Evropska radiodifuzna unija sa sedištem u Ženevi.

Prvi kanal ruske državne televizije – kako se i moglo očekivati – odbacio je ponudu da Samojlova učestvuj u takmičenje iz Moskve – „odnosno distanciono, preko satelita“.

Ponudu je nazvao „čudnom“ i podsetio da je svaka zemlja domaćine Pesme Evrovizije dužna da svim takmičarima izda vize i omogući neposredno učešće u manifestaciji. Drugim rečima: da je Ukrajina najgrublje prekršila pravila nametanja čiji je organizator.

Prethodno je Kijev objavio da neće dozvoliti ni satelitski prenose nastupa Samojlove iz Moskve.

FAKTI

POSTAVI ODGOVOR

*