Русија одустала да у Шпанији допуни гориво за свој носач

Москва је повукла захтев да се флотили руских ратних бродова, предвођеној носачем авиона "Адмирал Кузњецов", испоручи гориво у шпанској луци Сеути. Шпанија се због разматрања тог захтева суочила са бројним критикама, између осталих НАТО-а и Велике Британије.

0

Бродови руске ратне флотиле већ су прошли Гибралтарски мореуз, када је и Шпанија требало да, уколико донесе такву одлуку, испоручи гориво

Међутим, извор из руске амбасаде је агенцији РИА новости рекао да је Русија повукла захтев, а ту информацију је потврдило и Министарство спољних послова Шпаније.

„Руска амбасада у Мадриду нас је управо информисала да повлачи захтев за дозволу да ови бродови пристану, и то пристајање бродова је стога отказано“, навело је шпанско министарство.

Након што су шпански медији објавили да ће се руски бродови зауставити у луци Сеути, уследиле су бројне критике. Шпански лист Паис је касно синоћ објавио да шпанско Министарство спољних послова разматра захтев руске флотиле за заустављање у Сеути.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је прошле недеље изразио забринутост јер би борбена група руске морнарице, која је у Средоземно море упловила са носачем авиона, могла да покрене нападе на опкољени сиријски град Алеп.

„Забринути смо да ће група коју предводи носач авиона подржати војне операције у Сирији на начин који повећава људске патње“, рекао је Столтенберг у седишту НАТО-а у Бриселу.

И Велика Британија је изразила забринутост да би Шпанија могла да дозволи руској флотили да напуни гориво на путу ка Сирији.

„Премијерка Меј је јасно ставила до знања да ми желимо да радимо са другим партнерима како би се повећао притисак на Русију да престане да бомбардује Алепо. То је оно што је стварно битно“, рекла је портпаролка британске владе.

Борбена група руских бродова, са носачем авиона „Адмирал Кузњецов“ на челу, средином месеца је послата на Медитеран.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*