Русија оптужила Би-Би-Си да пропагира идеје Исламске државе

0

Руске власти оптужиле су британску медијску кућу Би-Би-Си да пропагира идеје Исламске државе и навеле да „непрекидно” надгледају програм Би-Би-Сија у оквиру истраге.

„Идентификован је садржај који пропагира идеолошка гледишта терористичких организација. У току су провере да ли тај садржај поштује руски закон против екстремизма”, навела је руска агенција за регулацију медија Роскомнадзор, прецизирајући да је реч о „цитатима” вође Исламске државе Абу Бакра ал-Багдадија.

Исламска држава је у Русији забрањена и медији су у обавези да то наведу сваки пут кад именују ту организацију.

Роскомнадзор је крајем децембра објавио почетак контроле активности Би-Би-Си ворлд њуза и сајтова Би-Би-Сија, као одговор на саопштења британског регулатора у којима је руски сервис на енглеском РТ оптужен да је прекршио правила о непристрасности.

Би-Би-Си ворлд њуз је програм на енглеском намењен иностранству. Сервис Би-Би-Сија на руском постоји само на интернету.

Руско регулаторно тело је прецизирало да ће од 14. до 31. јануара бити спроведена контрола да би се утврдило да ли Би-Би-Си ворлд њуз поштује прописе о радиодифузији, преноси бета.

Такође, Би-Би-Си је добио рок до 16. јануара да достави документацију која потврђује да тај медиј поштује руске законе о ограничавању удела страних правних лица у капиталу медија који програм емитују у Русији.

Би-Би-Си је изнео уверавања да се у потпуности придржава закона.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*