Rusija optužila Bi-Bi-Si da propagira ideje Islamske države

0

Ruske vlasti optužile su britansku medijsku kuću Bi-Bi-Si da propagira ideje Islamske države i navele da „neprekidno” nadgledaju program Bi-Bi-Sija u okviru istrage.

„Identifikovan je sadržaj koji propagira ideološka gledišta terorističkih organizacija. U toku su provere da li taj sadržaj poštuje ruski zakon protiv ekstremizma”, navela je ruska agencija za regulaciju medija Roskomnadzor, precizirajući da je reč o „citatima” vođe Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija.

Islamska država je u Rusiji zabranjena i mediji su u obavezi da to navedu svaki put kad imenuju tu organizaciju.

Roskomnadzor je krajem decembra objavio početak kontrole aktivnosti Bi-Bi-Si vorld njuza i sajtova Bi-Bi-Sija, kao odgovor na saopštenja britanskog regulatora u kojima je ruski servis na engleskom RT optužen da je prekršio pravila o nepristrasnosti.

Bi-Bi-Si vorld njuz je program na engleskom namenjen inostranstvu. Servis Bi-Bi-Sija na ruskom postoji samo na internetu.

Rusko regulatorno telo je preciziralo da će od 14. do 31. januara biti sprovedena kontrola da bi se utvrdilo da li Bi-Bi-Si vorld njuz poštuje propise o radiodifuziji, prenosi beta.

Takođe, Bi-Bi-Si je dobio rok do 16. januara da dostavi dokumentaciju koja potvrđuje da taj medij poštuje ruske zakone o ograničavanju udela stranih pravnih lica u kapitalu medija koji program emituju u Rusiji.

Bi-Bi-Si je izneo uveravanja da se u potpunosti pridržava zakona.

POSTAVI ODGOVOR

*