Русија оштро упозорила Украјину!

0

Пре пар дана, 25. августа, почела је изненадна провера руских оружаних снага. Војске јужних, западних и централних војних округа, северна флота и ваздушна команда су стављени у пуну борбену приправност.

Вежбе ће се одржавати од 25. до 31. августа. Истовремено, у току су активне припреме за стратешке вежбе „Кавказ 2016.“ у јужном војном округу.

Тренутне вежбе су највеће које је руска војска одржала у последњих годину и по дана. Посебну пажњу привлачи чињеница да су вежбе фокусиране на југ. Крајем јуна, почетком јула, одржане су обичне вежбе у северозападној Русији као одговор на повећану активност НАТО-а у Балтику.

Није ни чудо што је дошло до изненадне провере војних снага у јужном и западном делу руске границе са Украјином. У међувремену, на граници са Кримом, украјинска војска је постављена у пуну борбену приправност. Штавише, интензитет гранатирања република Донбаса од стране украјинске војске (УАФ) расте. Према извештајима војног вођства ДПР, Украјина је поставила додатних 140 јединица војних возила на линију фронта.

Све компликованија ситуација у молдавској републици Трансњестрија је такође вредна помена. Заједно са Украјином, Молдавија одржава економску блокаду ове непризнате републике, међу чијим становницима има пуно етничких Украјинаца, па чак и оних који су украјински држављани. УАФ заједно са снагама НАТО-а намерава да заплаши Трансњестрију војним вежбама.

Западњачки и украјински медији већ више од недељу дана извештавају о све већем постављању руске војске при украјинској граници. Разлог тог постављања је коначно разјашјен пошто је руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао да су циљеви вежби следећи: „Да се процени спремност војске јужног војног округа; да се постави довољан број војске да она може да се суочи са потенцијалном кризом у најкраћем року; и да се тестира капацитет западних и централних војних округа у складу са све већим напорима у југозападном стратешком региону“.

Русија је приморана да одговори на све већу агресивност својих суседа који спроводе саботажу и тероризам на Криму и у Донбасу.

Након догађаја од 6. до 8. августа на северу кримског полуострва, Русија је била морално и правно инспирисана да покрене нападе на територији државе која је изазвала саботажу и терористичку претњу. Међутим, она то није урадила. Стога су изјаве украјинских официра и украјинског председника Порошенка о претњи руске инвазије прилично неубедљиве. Да је Русија припремала инвазију, она би већ била спроведена и то пре 10. августа. Разлога за рат је било, али Русија није реаговала.

Уместо да спроведе чисте војне нападе, руска војска је покренула изненадне вежбе ради провере спремности у војним окрузима на граници са Украјином директно упозоравајући Украјину да не понавља провокације на Криму и у Донбасу.

Ово је један тактичан потез који показује да је Русија и физички и психички јача и да је спремна на нове провокације од стране Украјине иако би се радије потрудила да их спречи.

Нажалост, то је само одлагање, али не и решавање проблема. С обзиром да Украјина посматра Русију као непријатеља, рат је неизбежан, али у скоријој будућности мало вероватан.

Веб Трибјун

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*