Русија планира да пошаље људе на Месец!

Руска ракетна и космичка корпорација „Енергија“ планира да првог Руса пошаље на Месец 2031. године, изјавио је директор те корпорације Владимир Солнцев, јавља „Тас“.

0

„После 2025. године, планирамо да почнемо са летовима на Месец и са привикавањем на вештачки сателит. У 2026. намеравамо да на лет око Месеца пошаљемо беспилотну летелицу, а 2027. да лансирамо модул који ће слетети у Месечеву орбиту“, рекао је Солнцев.

Модул ће, према његовим речима, слетети на Месец по аутоматском систему.

„Године 2029, у Месечевој орбити биће нови космички брод без посаде, а почев од 2030. године радићемо на организовању лета са посадом на Месец, док 2031. планирамо слетање човека на Месец“, навео је он.

Русија позива Европу и САД да заједно развијају модул за слетање на Месец, истакао је Солнцев.

„Модул за полетање и слетање (на Месец) је нешто сасвим ново што ћемо, верујем, развијати заједно са нашим европским и америчким партнерима. Позивамо све земље да учествују у развијању нових примерака космичке опреме и примени лунарног програма“, додао је Солнцев.

Русија за летове на Месец развија космички брод са посадом под називом „Федерација“ и планира да у 2020. години изведе прототипни лет и да 2021. лансира тај брод без посаде, док је прво лансирање са посадом планирано за крај 2023, а 2025. планира да годишње једном или двапут лансира „Федерацију“ на Месец, наводи руска агенција.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*