Rusija planira da pošalje ljude na Mesec!

Ruska raketna i kosmička korporacija „Energija“ planira da prvog Rusa pošalje na Mesec 2031. godine, izjavio je direktor te korporacije Vladimir Solncev, javlja „Tas“.

0

„Posle 2025. godine, planiramo da počnemo sa letovima na Mesec i sa privikavanjem na veštački satelit. U 2026. nameravamo da na let oko Meseca pošaljemo bespilotnu letelicu, a 2027. da lansiramo modul koji će sleteti u Mesečevu orbitu“, rekao je Solncev.

Modul će, prema njegovim rečima, sleteti na Mesec po automatskom sistemu.

„Godine 2029, u Mesečevoj orbiti biće novi kosmički brod bez posade, a počev od 2030. godine radićemo na organizovanju leta sa posadom na Mesec, dok 2031. planiramo sletanje čoveka na Mesec“, naveo je on.

Rusija poziva Evropu i SAD da zajedno razvijaju modul za sletanje na Mesec, istakao je Solncev.

„Modul za poletanje i sletanje (na Mesec) je nešto sasvim novo što ćemo, verujem, razvijati zajedno sa našim evropskim i američkim partnerima. Pozivamo sve zemlje da učestvuju u razvijanju novih primeraka kosmičke opreme i primeni lunarnog programa“, dodao je Solncev.

Rusija za letove na Mesec razvija kosmički brod sa posadom pod nazivom „Federacija“ i planira da u 2020. godini izvede prototipni let i da 2021. lansira taj brod bez posade, dok je prvo lansiranje sa posadom planirano za kraj 2023, a 2025. planira da godišnje jednom ili dvaput lansira „Federaciju“ na Mesec, navodi ruska agencija.

TANJUG

POSTAVI ODGOVOR

*