Rusija povećava domet i preciznost raketa svog ubojitog sistema Iskander-M

Iskander-M je mobilni operativno-taktički sistem za uništavanje meta u prečniku do 500 kilometara. Namenjen je razaranju pista i komandnih punktova, ali i manjih meta - višecevnih raketnih bacača, artiljerije dugog dometa...

0

NAČELNIK ruskih Raketnih snaga i artiljerije – general-potpunkovnik Mihail Matvejevski – razgovarao je, zajedno sa drugim pripadnicima vojnog vrha RF, sa predstavnicima nacionalne vojne industrije o „o perspektivi daljeg razvoja raketnog sistema Iskander-M.

Saopšteno je da je najviše reči bilo o proizvodnji novih, usavršenih raketa za taj sistem velike preciznosti i razorne moći čije raspoređivanje uz zapadne granice Rusije najviše iritira i najviše plaši NATO.

Dogovoreno je da nove rakete imaju veći domet i još veću preciznost od postojećih.

Nije otkriveno: koliki bi taj povećani domet bio.

Uoči ovog savetovanja zatvorenog tipa zajedničku vežbu održali su predavači Mihajlovske vojne artiljerijske akademije i 60-og školskog centra Kopnene vojske RF za bojevu primenu i testiranje raketnih sistema.

Vežba je poslužila upravo pripremi kadrova za planiranje upotrebe i same upotrebe sistema „Iskander-M”.

Ministarstv o odbrane RF povodom te vežbe je objavilo:

„Prorađivana su pitanja postavljanja visinskih programa za efikasnu primenu visokopreciznog oružja velikog dometa. Zadatak je: uspešno uništavanje objekata verovatnog protivnika”.

U januaru je korporacija „Konstruktorski biro mašinogradnje” Ministarstvu odbrane RF uputila konkretne preloge za modernizaciju operativno-taktičkih raketnih sistema „Iskander-M”.

Iskander-M je mobilni operativno-taktički sistem za uništavanje meta u prečniku do 500 kilometara. Namenjen je razaranju pista i komandnih punktova, ali i manjih meta – višecevnih raketnih bacača, artiljerije dugog dometa…

FAKTI

POSTAVI ODGOVOR

*