Русија пред банкротом

Топе се државне резерве, пада рубља

0

Ниска примања од продаје нафте, санкције и структурални проблеми – Русија се налази пред банкротом, а државне резерве се топе.

Две године проведене у рецесији довеле су до смањења државних резерви на само 32,2 милијарде долара овог месеца.

Руско министарство финансија је саопштило да је у септембру 2014. године у државним резервама било скоро 92 милијарде долара, баш пре него што су цене нафте почеле да падају.

Ситуација постаје све горе. Аналитичари очекују да државне резерве до краја године спадну на само 15 милијарди и убрзо након тога „пресуше“.

„Према тренутној брзини, средином следеће године можемо да останемо без новца у државним резервама“, упозорио је Ондреј Шнајдер, економиста са руског Института за међународне финансије.

Државне резреве би требало да покрију буџетске мањкове у време када нема довољно новца од нафте и гаса.

Руски државни буџет за ову годину је обрачунат под претпоставком да ће Русија моћи да продаје нафту по цени од 50 долара по барелу.

Међутим, просечна цена нафте у последњих осам месеци је била мања од 43 долара по барелу.

Нафта сада чини само 37 одсто укупних прихода земље, док је пре око две године чинила око 50 одсто.

Влада ће након парламентарних избора одлучити о буџету за следећу годину.

То значи да ће морати да изнова узима новац из резерви. Влада Русије је рекла да када остане без државних резерви, буџет ће морати да крпи новцем из пензионих и других фондова. Међутим, новац у тим фондовима неће моћи влада да повуче брзо због недовољне ликвидности.

У покушају да покрене економију руска централна банка је у петак смањила референтну камату за пола процентна поена, на 10 одсто, после назнака да су смањени инфлаторни притисци.

Руски привредници су тражили смањење референтне каматне стопе како би се повећало кредитирање.

Референта камата у Русији је повећана 2014. године када јој је Запад увео економске санкције, што је заједно с падом цена енергената оборило вредност рубље.

Централна банка и даље има 395 милијарди у међународним резервама, али и оне се смањују. У октобру су међународне резерве износиле 524 милијарди.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*