Rusija pred bankrotom

Tope se državne rezerve, pada rublja

0

Niska primanja od prodaje nafte, sankcije i strukturalni problemi – Rusija se nalazi pred bankrotom, a državne rezerve se tope.

Dve godine provedene u recesiji dovele su do smanjenja državnih rezervi na samo 32,2 milijarde dolara ovog meseca.

Rusko ministarstvo finansija je saopštilo da je u septembru 2014. godine u državnim rezervama bilo skoro 92 milijarde dolara, baš pre nego što su cene nafte počele da padaju.

Situacija postaje sve gore. Analitičari očekuju da državne rezerve do kraja godine spadnu na samo 15 milijardi i ubrzo nakon toga „presuše“.

„Prema trenutnoj brzini, sredinom sledeće godine možemo da ostanemo bez novca u državnim rezervama“, upozorio je Ondrej Šnajder, ekonomista sa ruskog Instituta za međunarodne finansije.

Državne rezreve bi trebalo da pokriju budžetske manjkove u vreme kada nema dovoljno novca od nafte i gasa.

Ruski državni budžet za ovu godinu je obračunat pod pretpostavkom da će Rusija moći da prodaje naftu po ceni od 50 dolara po barelu.

Međutim, prosečna cena nafte u poslednjih osam meseci je bila manja od 43 dolara po barelu.

Nafta sada čini samo 37 odsto ukupnih prihoda zemlje, dok je pre oko dve godine činila oko 50 odsto.

Vlada će nakon parlamentarnih izbora odlučiti o budžetu za sledeću godinu.

To znači da će morati da iznova uzima novac iz rezervi. Vlada Rusije je rekla da kada ostane bez državnih rezervi, budžet će morati da krpi novcem iz penzionih i drugih fondova. Međutim, novac u tim fondovima neće moći vlada da povuče brzo zbog nedovoljne likvidnosti.

U pokušaju da pokrene ekonomiju ruska centralna banka je u petak smanjila referentnu kamatu za pola procentna poena, na 10 odsto, posle naznaka da su smanjeni inflatorni pritisci.

Ruski privrednici su tražili smanjenje referentne kamatne stope kako bi se povećalo kreditiranje.

Referenta kamata u Rusiji je povećana 2014. godine kada joj je Zapad uveo ekonomske sankcije, što je zajedno s padom cena energenata oborilo vrednost rublje.

Centralna banka i dalje ima 395 milijardi u međunarodnim rezervama, ali i one se smanjuju. U oktobru su međunarodne rezerve iznosile 524 milijardi.

Blic

POSTAVI ODGOVOR

*