Русија представила прву плутајућу нуклеарну електрану

0

Русија је представила прву плутајућу нуклеарну електрану на свету, на свечаном сидрењу у Мурманску, пројекат који би требало да омогући снабдевање забачених подручја, али брине еколошке организације.

Изграђен у Санкт Петербургу, Академик Ломоносов усидрио се у луци Мурманск, а представљен је новинарима у суботу. Тамо би требало да буде напуњен нуклеарним горивом, пре него што дође до коначне дестинације, забачене регије у источном Сибиру.

Изграђен у државном руском конгломерату Росатом, тај плутајући масивни блок од 144 метара дужине и 30 метара ширине садржи два реактора капацитета 35 МW сваки (насупрот више од 1000 МW код реактора нове генерације), сличних онима које користе ледоломци.

У лето 2019. кренуће из Мурманска у Арктичко море, како би снабдевао струјом и грејањем руске базе, а вршиће и десалинацију морске воде. Електрана може покривати потребе за енергијом готово 200.000 људи. Одредишна лука му је Певек у Сибиру, 350 километара северно од арктичког круга.

Моћи ће да снабдева локално становништво, али посебно нафтне платформе у тој зони где Русија жели да развије производњу угљиководоника.

Н 1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*