Русија приређује велику војно-поморску параду упоредиву са оном на Црвеном тргу

0

УЧЕСТВОВАЋЕ 60 РАТНИХ БРОДОВА И НЕКОЛИКО ДЕСЕТИНА ВОЈНИХ АВИОНА И ХЕЛИКОПТЕРА

Поморски део параде предводиће тешка атомска крстарица „Петар Велики, крстарица „Маршал Устинов“, велики десантни бродови „Александар Шабалин“, „Минск“ и „Маршал Кулаков“
Посетиоци ће моћи да се попну на палубе фрегате „Адмирал Макаров“ и ракетних чамаца „Димитровград“ и „Чувашија“, да „вирну“ у подморнице „Велики Новгород“ и „Колпино“
Први пут ће у паради учествовати највећа у свету атомска ракетна подморница-крстарица „Дмитриј Донској“
ПОСЛЕДЊЕ недеље јула, у Санкт Петербургу ће бити одржана Главна поморска парада Русије.

По други пут у њеној историји.

По броју ратних бродова и авиона који ће у њој учествовати – биће потпуно упоредива са Парадом Победе на московском Црвеном тргу. Биће то дефиле преко 60 ратних бродова. Над њима ће пролетети неколико десетина војних авиона.

Једина претходна поморска парада биле је одржана 1996. – у част 300-годишњице формирања руске ратне флоте.

У међувремену је Дан Ратне флоте РФ обележаван у њеним главним базама – у Астрахану, Санкт-Петербургу, Северноморску, Севастопољу и Владивостоку. Али, увек су те манифестације-параде биле знатно скромније и нису имали национални статус ни значај.

Парада ће бити одржана у акваторији Петербурга и Кронштата који је историјска база руске Балтичке флоте.

По размаху биће један од највећих таквих „догађаја“ у историји совјетске и савремене руске флоте. У сваком случају, надмашиће поменуто празновање 300-годишњице Флоте.

У паради ће учествовати бродови све четири руске војне флоте – Балтичке, Северне, Тихоокеанске и Црноморске. Али, и поморска пешадија, обалске ракетне и инжењеријске јединице.

Поморски део параде предводиће тешка атомска крстарица „Петар Велики, крстарца „Маршал Устинов“, велики десантни бродови „Александар Шабалин“, „Минск“ и „Маршал Кулаков“.

А такође: корвете „Стојкиј“ и „Сообразитељни“, као и мали ракетни бродови велике разорне моћи „Серпухов“ и „Гејзер“…

Посетиоци ће моћи да се попну на палубе фрегате „Адмирал Макаров“ и ракетних чамаца „Димитровград“ и „Чувашија“, да „вирну“ у подморнице „Велики Новгород“ и „Колпино“.

Први пут ће у паради учествовати највећа у свету атомска ракетрна подморница-крстарица „Дмитриј Донској“.

У небу Петербурга и Кронштата биће виђени сви типови летелица руске поморске авијације: противподморнички авион-амфибија Бе-12, далеколетни противподморнички авиони Ту-142Мк и М3, Ту-142МР који обезбеђује везу са атомским подморницама, противподморнички Ил-38, ловци Су-27, Су-30СМ, Су-33, висински пресретач МиГ-31 и МиГ-29К.

Летеће и ударни хеликоптери Ми-24 и Ка-52, палубни Ка-29 и Ка-27, као и војно-транспортни Ми-8.

Сви учесници параде добиће специјалну медаљу.

Традицију војно-поморских парада у Русији је установио император Петар Велики.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*