РУСИЈА: Рекордна подршка Путину

0

За Владимира Путина је на председничким изборима у Русији гласало више од 50 милиона руских грађана са правом гласа, саопштила је Централна изборна комисија Русије.

У овом тренутку је обрађено нешто више од 99 одсто записника са бирачких места.

Подсетимо, 2004. године за Владимира Путина је гласало 71,31 одсто бирача, односно 49,563 милиона грађана Русије, док му је на изборима 2012. године дало глас 63,60 одсто, тј 45,602 милиона Руса.

Излазност грађана је износила 67 одсто

08:35
Чланови Централне изборне комисије Русије објављују резултате председничких избора у Русији.
08:25
Сви руски војници у Сирији гласали за Владимира Путина
Сви руски војници који су гласали на председничким изборима у Сирији, дали су глас Владимиру Путину, изјавио је заменик министра одбране Русије Николај Панков.

„Сви војници који тренутно служе на територији Сиријске Арапске Републике учествовали су у гласању на председничким изборима у Русији. Након пребројавања 2.954 гласачка листића, свих 100 одсто гласова било је за председника Русије Владимира Путина“, истакао је Панков.

08:05
Светски лидери честитали Путину на победи
Светски лидери почели су да честитају Владимиру Путин на победи на председничким изборима у Русији. Међу првима су Путину честитали председник Кине Си Ђинпинг и казахстански лидер Нурсултан Назарбајев.

У свом телеграму руском председнику, Си Ђинпинг је изјавио да су односи између Москве и Пекинга постали „пример међународних односа новог типа заснованог на узајамном поштовању, једнакости и узајамно корисној сарадњи“.

08:21
Избори показали неуспех у стварању конфликта између власти и друштва
Резултати председничких избора у Русији показали су да су покушаји противника Русије у иностранству да створе сукоб између власти и друштва пропали, изјавио је председавајући међународног одбора Савета Федерације Русије Константин Косачов на састанку са послаником Европског парламента Стефаном Маулом.

„Ово није само апсолутна победа (Владимира Путина), већ је убедљива потврда да унутрашња и спољна политика коју актуелни председник води ужива очигледну подршку грађана Русије“, истакао је сенатор.

Према његовим речима, „ово је моћан и разумљив одговор противницима Русије у иностранству, који су покушали да створе неки сукоб између владе и друштва. Ти покушаји су пропали“.

 

07:44
Више од 1.500 страних посматрача из 115 земаља пратило изборе
Председничке изборе у Русији пратило је 1,513 међународних посматрача из 115 земаља, никада није било оволиког броја посматрача, изјавио је на конференцији за новинаре заменик заменик председника Одбора за међународне послове Државне думе Русије Алексеј Чепа.

Са своје стране, чланица Европског парламента из Велике Британије и члан фракције Европа нација и слобода, Џенис Аткинсон, изјавила је да је импресионирана радошћу Руса на бирачким местима и спремношћу да гласају на хладноћи.

Она је радила као посматрач на изборима у Москви и Подмосковљу као учесник у мисији међународних посматрача.
„Било је веома хладно, али људи су од раног јутра журили да гласају“, додала је Аткинсонова.

Осим тога, посланица је истакла електронски систем гласања. „У Русији постоји веома напредан систем гласања, на пример, постоји електронски систем и електронске кутије. У Британији тога још увек нема“, рекла је посматрач из Велике Британије.

07:34
МУП Русије: Није било озбиљних кршења јавног реда на изборима
Припадници полиције нису дозволили озбиљна нарушавања јавног реда на бирачким местима током председничких избора, саопштено је у прес-центру Министарства унутрашњих послова Русије.

„Као резултат мера које су предузели припадници безбедносних снага у сарадњи са органима власти и изборним комисијама, није дозвољено озбиљније нарушавање јавног реда“, саопштило је Министарство, нагласивши да је МУП заједно са Росгвардијом у потпуности спровело низ организационих и практичних мера за обезбеђивање заштите јавног реда и безбедности током припреме и спровођења избора.

Ред и мир је обезбеђивало око 275.000 припадника Министарства унутрашњих послова, 81.500 војника Росгвардије, као и 21.000 припадника приватних безбедносних организација, 46.700 представника народних одреда и јавних група и 7.400 козака.

rs.sputniknews.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*