Русија: САД ће бити изоловане у СБ УН

0

САД би могле да остану изоловане у Савету безбедности УН ако прекину нуклеарни споразум са Ираном, изјавио је новинарима председавајући Одбора Државне думе за међународне односе Русије Леонид Слуцки.

„Сједињене Америчке Државе могле би да остану изоловане у Савету безбедности УН уколико се испуне Трампове претње да ће прекинути нуклеарни споразум о Ирану. Оптужбе за непоштовање споразума на рачун Техерана неосноване су и без доказа. Преостали чланови ’шесторке‘ залажу се за очување ’иранског споразума‘. Европа, Кина и Русија су свесне до каквих непоправљивих последице би такве провокације могле да доведу“, рекао је Слуцки.

Он је додао да ће раскидање споразума са Ираном од стране САД бити најнегативнији сигнал за Северну Кореју „у смислу непоузданости дипломатског пута за решавање ситуације у вези са развојем нуклеарног програма“.

Слуцки је додао и да се нада да се САД неће повући из тог споразума.

„САД балансирају на црвеној линији, али не могу да схвате да је ово крајње тешка ситуација у региону која би могла да доведе свет до ивице рата“, закључио је он.

Слуцки види сличност стратегије САД према Ирану са оном коју примењују према Русији.

„У својим односима са државама које се не уклапају у шему монополистичког светског поретка, где би само једна држава била централна сила, Вашингтон покушава да их претвори у отпаднике у информационом и политичком простору… То је управо оно што се догодило Русији и Ирану“, рекао је Слуцки за телевизију „Русија 24“.

Он је додао да државе које им се не допадају САД настоје да означе као „осовине зла“ или да их опишу на неки други понижавајући начин.

„Вашингтон се не труди да промени било шта у својој стратегији“, нагласио је Слуцки.

Амерички председник Доналд Трамп одбио је у петак да потврди Конгресу САД да се Техеран придржава нуклеарног споразума који је 2012. године потписало шест светских сила и најавио је оштрију стратегију у односима са Ираном.

 

 

Спутник

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*