RUSIJA: Spomenik Tarkovskom i junacima filma „Andrej Rubljov“

0

Kipar Marija Tihonova napravila je bronzani kip sa motivom Andreja Tarkovskog i glavnih likova iz njegovog filmskog remek-djela „Andrej Rubljov“.
Spomenik je postavljen u mjestu Suzdalj, a svečanost je održana povodom 85 godina od rođenja čuvenog ruskog režisera.

„Spomenik režiseru Andreju Tarkovskom i njegovom filmu `Andrej Rubljov` jeste podsjećanje na to kakav može i treba da bude ruski film“, poručuje režiser, glumac i autor ideje spomenika Nikolaj Burljajev.

Mjesto za skulpturnu kompoziciju nije izabrano slučajno.

Prema riječima Burljajeva, Andrej Tarkovski je upravo sa tog mjesta, zajedno sa snimateljem Vadimom Jusovom, vidio arhitekturu i pejzaž koji prenose atmosferu tog vremena.

„Važno je što se upravo na ovom mjestu pojavio spomenik planetarnom režiseru, prema kojem se orijentiše cijeli svijet, iz čijih filmova kradu citate, prema kojem se orijentišu drugi režiseri“, ističe Burljajev, a prenosi „Ruski vjesnik“.

Autor spomenika Marija Tihonova izlila je u bronzi glavne likove iz filma „Andrej Rubljov“ – ikonopisca, budućeg Svetog Andreja Rubljova, kojeg u filmu igra Anatolij Solonjicin, livca zvona Borisku, kojega igra Nikolaj Burljajev, kao i samog reditelja Andreja Tarkovskog.

Tarkovski spada među sovjetske filmske klasike sa nizom remek-djela autorskog, odnosno umjetničkog filma, među kojima su – „Andrej Rubljov“, „Ivanovo djetinjstvo“, „Ogledalo“, „Solaris“, „Stalker“, „Nostalgija“ i „Žrtvovanje“.

Srna

POSTAVI ODGOVOR

*