Русија у Медитеран послала групу борбених бродова на челу са носачем!

0

У суботу 15. октобра, у 15 часова по локалном времену, из матичне морнаричке базе Североморск ка водама источног Медитерана Русија је упутила борбену групу бродова Северне флоте Ратне Морнарице (ВМФ), предвођеном водећим бродом руске ВМФ – тешком ракетном крстарицом, носачем авиона ’’Адмирал Кузњецов’’.30386089895_42c0d9c923_oУз ’’Адмирала Кузњецова’’, мисији борбе против сиријских побуњеника и исламиста прикључиће се и ракетна крстарица ’’Петар Велики’’, противподморнички бродови ’’Североморск’’ и ’’Вице-адмирал Кулаков’’ и помоћни бродови ’’Сергеј Осипов’’ и ’’Николај Чикер’’.

Ова група данас је прошла кроз Енглески канал а затим ће преко Гибралтара ући у Средоземно море одакле ће наставити даље ка Сирији.

Руској флоти у Средоземљу придружиће се и противподморнички брод ’’Адмирал Трибуц’’, разарач ’’Бистри’’ и помоћни бродови, танкер ’’Борис Бутома’’ и спасилачки ’’Алатау’’, сви из Тихоокеанске флоте који су кренули из Владивостока.30057489300_b92e4a34ed_oСнажно војно присуство у региону источног Средоземља и испред сиријске обале, Русија одржава још од 2013. године а тренутно се тамо налази око 10 бродова који су већ борбено дејствовали по циљевима у Сирији.

Раније током ове године руски званичници су најавили да ће се њима у октобру месецу прикључити и једини руски носач авиона што ће бити његова прва употреба у неком ратном сукобу.

На фотографијама које су објављене на руским војним форумима као и на онима које су направили припадници оружаних снага Норвешке и Уједињеног Краљевства, може се видети да се на руском носачу авиона налазе ловци Су-33, вишенаменски борбени авиони МиГ-29КР и КУБР, хеликоптери Ка-27 а ту и нови борбении Ка-52К.

Ловци Су-33 су у протеклих пар месеци примећени на аеродрому Жуковски код Москве где су, по званичним подацима, за потребе извршавања борбених дејстава по циљевима на земљи модификовани системом ’’Гефест’’ СВП-24 који омогућује прецизнију употребу невођених бомби.143473_491924106_nv9xfkhfuucИдентификовано је да су радови извршени на око 8 Су-33. Систем СВП-24 се налази и у пакету нове електронике којом су модификовани тактички бомбардери Су-24М и јуришници Су-25СМ који се такође налазе у Сирији.

Прво ватрено крштење имаће и вишенаменски борбени авиони МиГ-29КР и КУБР који су испоручени између 2013. и 2015. године. Овим летелицама могу се извршити удари по циљевима на копну и мору високопрецизним убојним средствима попут вођених ракета ваздух-земља, вођених бомби и противбродских ракета. Осим тога као и Су-33 могу се користити за заштиту ваздушног простора борбене групе ратних бродова.

Хеликоптери Ка-27 користе се у три основне намене, Ка-27ПЛ је противподморничка и противбродска верзија док је Ка-27ПС намењен за трагање и спасавање а примећен је и летећи радарски ситем Ка-31Р. Још један нови тип ваздухоплова који се налази на носачу авиона је борбени хеликоптер Ка-52К ’’Катран’’ чији је развој у току а ово ће бити прва прилика да се хеликоптер испита у реалним борбеним условима.

Живојин БАНКОВИЋ

tango-six

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*