Русија у Сирији пред „новим Авганистаном“!?

У сиријском сукобу Америка ће користити стару тактику из времена СССР када су наоружавали муџахедине. У базу Тартус су стигли системи С-300 да "затворе небо"

0

ПОСЛЕ прекида сарадње у Сирији, руски и амерички генерали ће ипак задржати линију комуникација како би се избегао директан сукоб војника двеју велесила. У Москви, као и у Вашингтону, смирују оне уплашене да би могло да дође великог рата Руса и Американаца.

Ако се анализирају све изјаве америчких представника, укључујући и Роберта Ворка, заменика министра одбране САД, јасно је да Пентагон не планира да директно ратује са Русијом. Али Американци ће зато највероватније користити стару тактику из времена кад су Совјети имали у Авганистану своју војску. Наоружавали су муџахедине и обучавали их да користе „стингере“ са којима су они обарали совјетске авионе и хеликоптере.

Шта ће сада Американци давати „умереној опозицији“ у Сирији тек ће се видети. Ту су ефикасне америчке противтенковске ракете, као и преносни ПВО системи, што ће директно утицати на повећану опасност за летове руских пилота.

Да се не понови „београдски сценарио“ кад су Американци погодили кинеску амбасаду и остали некажњени, Руси су довезли у Сирију у своју ремонтно-морску базу Тартус системе С-300 којима ће затворити небо. У руском Генералштабу кажу да не разумеју зашто су у Вашингтону дигли буку јер се ради о одбрамбеном оружју.

Колико ће Руси дуго остати у Сирији и колико ће их то све коштати у Москви нико јавно не говори. Од 30. септембра 2015. кад је почела руска ратна операција у Сирији они су потрошили најмање 58 милијарди рубаља (1 евро 71 рубља). За храну руских војника у Сирији се троши по човеку дневно око десет евра.

На другој страни, Американци троше дневно на операције против Исламске државе знатно више јер су плате њихових војника и официра веће, а и наоружање и војна техника су скупљи.

Руси су у Сирији користили крилате ракете „калибар“. Са бродова је лансирано 48 таквих ракета. Колико кошта једна таква ракета Руси никада службено нису саопштили. Индија је 2006. купила 28 ракета „калибар“ (под именом „клуб-С3М-14Е“ за 184 милиона долара. Московски експерти кажу да би цена једног „калибра“ могла да буде и целих 900.000 долара.

Московски медији тврде да осим регуларне армије у Сирији на страни армије Башара Асада ратују и јединице из тзв. групе „Вагнера“. Ради се о приватној војној компанији. Неслужбено се сазнаје да та група има око две и по хиљаде војника. Колико кошта њихово ратовање нико службено не саопштава.

Захваљујући рату у Сирији Пентагон се уверио у могућности руске армије. Она ефикасно користи ракете како из ваздуха тако и са бродова и подморница. Руска војска је повећала прецизност своје артиљерије захваљујући беспилотним летилицама.

– Русија је сада „снажан супарник“ – изјавио је заменик министра одбране САД Роберт Ворк.

ОТКУД ТОЛИКО ГЛАСАЧА?

СЛУЖБЕНО се не говори колико Руси имају официра и војника у Сирији, али извори блиски Министарству одбране Русије кажу да их је око 1.600. Међутим, стране агенције пишу да Руси имају у Сирији око четири хиљаде војника. Руска централна изборна комисија је у септембру саопштила да је у авио-бази Хмејмим гласало 4.378 људи.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*