Русија: „За јурење Покемона по цркви следе затворске казне“ (ВИДЕО)

0

Популарна игра „Покемон Го“ још се није званично појавила у Русији, али појединим играчима, посебно онима који је играју у црквама, већ прете затворске казне

За лов виртуелних бића на забрањеним местима, као што су туђи станови, државне границе и изборна места, прети казна од 40.000 рубаља (око 450 евра) до две године затвора, док је за оне који се усуде да је играју у објектима Руске православне цркве (РПЦ), предвиђена казна од 500.000 рубаља и до три године затвора.

Та казна прети блогеру Руслану Соколовском који је ухапшен после лова на Покемоне у храму у Јекатеринбургу и оптужен за ширење мржње, као и за „понижавање људског достојанства на основу пола, расе, националности, језика и односа према религији“. РПЦ је саопштила да не намерава да тражи ублажавање казне.

„Нећемо вршити притисак на суд да бисмо показали да смо добри. Ми се залажемо за преваспитавање, а како ће оно бити постигнуто нама није принципијелно важно“, изјавио је представник Јекатеринбуршке епархије Вењамин Рајников.

Соколовски је у августу снимио и поставио на интернет видео о томе како је играо „Покемон Го“ у храму у Јекатеринбургу, а тај снимак постао је један од три основа за кривично гоњење. Он је локалним медијима објаснио да је само намеравао да провери информацију телевизијских новинара да се за играње игрице може „одседети у затвору“.

„Мени се учинило да је то потпуни идиотизам, јер да би те стрпали у затвор мораш нешто реално да урадиш, а не само да прођеш са смартфоном у руци по неком месту. Зато сам и одлучио да то урадим“, казао је блогер. Соколовски је навео да је хтео да демантује тврдње да неко може бити ухапшен за лов покемона.

Оптужени блогер је додао да разуме да је у Русији у току „изразита клерикализација“ и да апсолутно „бенигне ствари“ могу довести до тога да човека покушају да осуде.

После хапшења Соколовског, опозициони политичар Алексеј Навални и градоначелник Јекатеринбурга Евгениј Розман позвали су патријарха Kирила да заштити блогера, а у његову одбрану стала је и невладина организација Амнести интернешенел (Амнестy Интернатионал), називајући његово хапшење „апсурдним нападом на слободу изражавања мишљења“.

Опозиционар Аркадиј Чаплигин такође је намеравао да у Санкт Петерсбургу организује акцију подршке Соколовском, позивајући на друштвеним мрежама на играње игрице у Kазанској цркви, али је полиција спречила ту акцију и саопштила да је црква затворена из техничких разлога.

Током јула, када је игра „Покемон Го“ тек почела да постаје популарна, Федерација јеврејских општина саопштила је да се не противи игрању игрице око синагога, а Велика синагога у Санкт Петербургу је чак објавила конкурс за лов на Покемоне, обећавајући победнику флашу вина направљеног по јеврејским обичајима.

„Синагога у преводу значи окупљање. То значи да су, поред молитви, у синагоги могући и забавни садржаји, као што су весели празници“, објаснили су представници Јеврејске општине.

 
Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*