Русија затворила московску канцеларију Amnesty International-a

0

 

Московска канцеларија организације Amnesty International запечаћена је од стране руских власти, објавио је руски директор организације, Сергеј Никитин.

 

Чланови организације пронашли су запечаћена врата приликом доласка на посао у среду ујутро. Браве су промењене и струја искључена. Најаве за „деложацију“ није било.

 

„Не знамо шта је натерало московске власти да нам затворе канцеларију“, изјавио је John Dalhuisen, европски директор Amnesty International-а. „С обзиром на тренутну климу у руском друштву и јавни предлог о невладиним организацијама у Русији, вероватно има много могућих разлога и оправдања, али прерано је извлачити закључке.“

 

Од 2012. године, закон тражи од невладиних организација које се финансирају из иностранства, да се региструју као страни агенти. Русија оправдава тај закон као заштитничку меру против страног утицаја на унутрашње послове Русије, док се с друге стране, невладине организације жале да власт користи тај закон за вршење притиска на њихов рад.

 

Прошле године, руски председник Владимир Путин, потписао је законску одредбу која омогућава забрану рада страним организацијама због интереса државне и националне безбедности.

Politico

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*