Русији не требају санкције, него разговори

0

Премијер Луксембурга Гзавије Бетел апеловао је данас у Варшави на састанку премијера земаља Бенелукса и Вишеградске четворке да Европска унија престане да реагује на Русију само санкцијама, већ да почне дијалог и тражи заједничко решење украјинске кризе.
„Сматрам да је јако важно да наставимо дијалог. Треба да разговарамо, не треба да говоримо само о санкцијама, не треба да реагујемо искључиво даљим санкцијама. Морамо да нађемо излаз из кризе, морамо да нађемо решење кризе око Крима“, казао је Бетел на заједничкој конференцији за новинаре након састанка премијера.

Премијер Луксембурга нагласио је да ЕУ наравно не прихвата анексију Крима, ни притисак који Русија врши на Украјину.

„Али морамо да израдимо заједничко решење“, казао је Бетел.

Премијери су данас разговарали и о безбедности и претњама и с југа, тако и са истока, а подржали су и да програм Источног партнерства остане отворен пут за оне бивше совјетске републике које желе да се приближе Европи преко сарадње са Бриселом и примене европских стандарда.

„Нова одбрамбена политика мора да буде ослоњена на сарадњу са НАТО, а да такође има заједничке дефиниције претњи које данас у Европу стижу у истој мери са југа и са истока. Подршка ЕУ војној индустрији мора да буде приступачна свима, такође и пољској војној индустрији“, казала је пољска премијерка Беата Шидло.

Пољска премијерка пред данашњи самит премијера Бенелуска и Вишеградске групе изјавила је да Русија испробава колико може себи да дозволи, а да ЕУ мора да има заједничку политику према Русији.

„Радујем се што је на прошлом самиту НАТО у Варшави договорено јачање источног крила НАТО и да се ти договори реализују. За Пољску је јасно да, док се не оконча сукоб у Украјини, ЕУ не може да попусти санкције. Политика целе Уније мора да буде јединствена и доследна према Русији. Пољска у томе има великог савезника – Немачку“, казала је Шидло белгијској штампи.

Јединствени приступ Русији Пољска није успела да обезбеди ни током свог председавања у Вишеградској групи, пошто Мађарска, Словачка и Чешка санкције и јачање источног крила НАТО поштују, али како је нагласио више пута словачки премијер Роберт Фицо, само зато да не би разбијали јединство ЕУ, док сматрају да санкције немају ефекта, а погађају привреду њихових земаља.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*