Руска црква верницима поводом Мундијала: Не улазите у брак са онима који нису православни

0

ШЕФ спољних црквених веза Московске патријаршије – митрополит Волоколамски Иларион – позвао је вернике РПЦ да не ступају у брак са представницима других религиозних традиција.

Огласио се поводом светског првенства у фудбалу и поручио сународницима и православцима:

Ме, свештеници, не советујемо нашим верницима да себи проналазе другу половину међу припадницима других верских традиција. Упозоравамо јер знамо за горка искуства многих мешовитих брачних парова међу којима је дошло до размимоилажења и спорова на религиозној основи. Све се додатно појачава када се појаве деца и треба одлучивати у којој религиозној традицији их васпитавати“.

Митрополит је био експлицитан: „Припадност оба супруга истој вери учвршћује брачни савез“. Још је додатно објаснио:

„Заједнички црквени живот, заједничка молитва и учешће у богослужењу – само додатно зближава људе.  А ако жена у недељу иде у цркву, а муж у петак на намаз, или ако муж у недељу има слободан дан, а жена у суботу шабат – то ће стварати одређене тешкоће, а понекад и значајне. Поготово где се брачни партнери озбиљно односе према својој верској традицији“.

Иларион је још упозорио: „Припадност различитим верама може водити конфликту. Нарочито поводом васпитавања деце која могу бити васпитана само у једној религиозној традицији“.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*