Руска флота прославила је 234. рођендан, а један од оснивача био је Србин

0

После Дана победе, Русија је прославила још један празник – 13. мај је дан оснивања Црноморске флоте, а јуче је била 234. годишњица од тог дана.
Празник је основан у част те флоте, која је велики понос руске армије, а слави се од 1996. године.

У Севастопољу су држане, али највише пажње изазвале су демонстрационе вежбе морнаричке пешадије, као и велики празнични концерт, на којем наступа и Ансамбл песама и игара Црноморске флоте.

Црноморску флоту, која штити јужне руске границе, основала је императорка Катарина Велика, по савету кнеза Потемкина, после присаједињења Крима Русији, 1783. године. Истовремено са оснивањем флоте, грађен је и Севастопољ, као главна поморска база те флоте.
Међутим, мање је познато да је један од оснивача и први адмирал руске Црноморске флоте био Србин Марко Ивановић Војновић (1750-1806). Војновић, рођен у Херцег Новом, постављен је за заповедника првог црноморског брода Слава Катарине. Од 1786. постаје командант луке и флоте у Севастопољу. 1787. унапређен је у чин контраадмирала.

Он је дао огроман допринос у борби Русије са Турском, учествовао је у највећим поморским биткама тог времена, опсади Бејрута, руској колонизацији обала Каспијског језера. Био је војни педагог и капетан личног брода Катарине Велике.
Црноморска флота доказала се већ 1790. победама над Османлијама у Руско-турском рату 1787-1792, као и победама над истом флотом у Првом светском рату.
Ту је и одбрана Севастопоља за време Кримског рата 1853-1856. године и велика победа над фашистичком Немачком у Другом светском рату.

Глас Москве

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*