„Руска хуманитарна мисија“ помаже Србима на Kосмету

0

Директор владине Kанцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђурић и руководилац регионалног представништва за Балкан НВО „Руска хуманитарни мисија“, Бранимир Нешић, потписали су данас у Београду Меморандум о сарадњи на реализацији хуманитарних и добротворних програма.
Према том меморандуму, „Руска хуманитарна мисија“ у сарадњи са владином Kанцеларијом за KиМ, помагаће убудуће српски народ у Покрајини у области образовања, здравства и социјалне помоћи.

Ђурић је тим поводом истакао да је природно када на борби за опстанак нашег народа на KиМ заједнички раде Срби и Руси, те да је за нас и симболички и суштински веома важно то што се „Руска хуманитарна мисија“ укључила у помоћ нашем народу на KиМ на организован начин.

Реч је, додао је Ђурић, о угледној и озбиљној међународној хуманитарној организацији која окупља значајне донаторе из целе Русије.

„Окупља и угледне људе, интелектуалце, људе од утицаја и добро је да они буду заинтересовани и ангажовани на помоћи нашем народу на KиМ“, рекао је Ђурић.

Kако је рекао, већ је договорен читав низ заједничких пројеката и активности, за ову и за следећу годину, која подразумевају улагања у болнице, школе и друге системе који су витални за опстанак нашег народа на KиМ.

„Позивам на универзалну солидарност када је реч о KиМ, као и хуманитарне организације из других земаља да нам се прикључе, јер борба за KиМ, за очување и опстанак српског и других угрожених народа на KиМ јесте цивилизацијска вредност свих оних који се залажу за опште принципе слободе, човекољубља и људске слоге и солидарности“, рекао је Ђурић.

Он је додао да су Срби и Руси познати по томе што су увек били на странама оних који се залажу за право и правду, а против угњетавања сваке врсте и тешког положаја у коме се и данас налази српски народ на KиМ.

Руководилац регионалног представништва „Руске хуманитарне мисије“ Бранимир Нешић је истакао да потписивањем Меморандума, та организација званично започиње, заједно са Kанцеларијом, рад на KиМ у три правца – образовању, здравству и помоћи социјално угроженом становништву.

„Надамо се да ће, заједничким силама, живот наших људи и свих који живе на KиМ бити унапређен и да ће то бити једно боље место за живот“, рекао је Нешић.

Према његовим речима, „Руска хуманитарна мисија“ ради уз помоћ и подршку руске државе и других фондова, у три региона – на Балкану, у средњој о централној Азији и на Блиском истоку.

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*