Руска порука Јапану: Нема повратка Kурилских острва

0

Потребно је у потпуности разумети да постоје ствари на које Русија никад нец́е пристати. Ограничавање суверенитета над Kурилским острвима, тим пре њихова предаја под јурисдикцију Јапана, јесте једна од њих

Председница Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко изјавила је да питање Kурилских острва није спорно. Према њеним речима, Русија никад нец́е ограничити свој суверенитет над њима.

„Што се тиче Kурилских острва, њихова припадност је спорна за Јапан, али не и за Русију. Она су нам припала након Другог светског рата, што је забележено у међународним документима и зато суверенитет Русије над њима није споран. Kако је изјавио шеф руске државе Владимир Путин, ми не тргујемо територијама. Међутим, спремни смо да тражимо такав компромис по питању мировног договора који може да задовољи обе стране“, рекла је Валентина Матвијенко новинарима.

Према њеним речима, за то је потребно, „пре свега, реално схватање ситуације од стране наших јапанских партнера“. „Потребно је у потпуности разумети да постоје ствари на које Русија никад нец́е пристати. Ограничавање суверенитета над Kурилским острвима, тим пре њихова предаја под јурисдикцију Јапана, јесте једна од њих. То је позиција не само руског руководства, вец́ читавог нашег народа. Ми имамо потпуни друштвени консензус о том питању“, додала је Валентина Матвијенко.

Делегација Савета Федерације се налази у званичној посети Јапану.

 

 

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*