Руска Прва гaрдијска тенковска армија прва добија „Штаб ратова звезда“

0

ЧИНИ ГА НЕКОЛИКО ИНТЕГРИСАНИХ СИСТЕМА ЗА ДИГИТАЛНО УПРАВЉАЊЕ ЈЕДИНИЦАМА

Командант Прве армије на свом монитору ће у сваком тренутку имати податке о дејствима и исправности сваког тенка, о количини муниције којом располаже свака организациона ћелија његове армије. „Штаб“ истовремено – такође онлајн – прима информације из Националног центра одбране и других штабова
Прва тенковска армија није случајно прва добила „Штаб ратова звезда“. Она ће прва почети да добија и најновију оклопну технику: тенкове Т-72Б3 и Т-14 „Армата“, оклопна возила пешадије „Курганец“ и „Бумеранг“, као и самохотку „Коалиција“
КРОЗ годину дана ће руска Прва гардијска тенковска армија (1-ва ТА) добити јединствени потпуно аутоматизовани пункт управљања јединицама и ратном техником који је већ незванично проглашен за „Штаб ратова звезда“.

Нови систем значајно ће – како се процењује – повећати брзину и ефикасност управљања јединицама.

Московски дневни лист „Известия“ открио је – позвавши се на изворе у Министарству одбране РФ – да је суперсавремени командни пункт официрима штаба 1-ве ТА већ стављен на располагање и да су „неки његови сегменти били истестирани за време управо завршених стратешких маневара Запад-2017“.

Систем ће бити комплетиран наредне године, а биће у стању да зону одговорности 1-ве ТА претвори у „јединствени информациони простор“, што ће команди Прве армије омогућавати да онлајн посматра шта ради свака појединачна тенковска посада.

„Штаб ратова звезда“ чини неколико аутоматизованих система управљања јединицама, па командном саставу 1-ве ТА обезбеђује тренутне информације о току борбених дејстава.

„Штаб“ има и стационарне и мобилне компоненте који обезбеђују онлајн податке о свим већим и мањим јединицама које су му потчињене.

Командант 1-ве ТА на свом монитору ће у сваком тренутку имати податке о исправности сваког тенка, о количини муниције којом располаже свака организациона ћелија армије.

„Штаб“ истовремено – такође онлајн – прима информације из Националног центра одбране и других штабова.

Команда 1-ве ТА имаће пуну контролу ситуације не само на земљи (у зони одговорности 1-ве ТА), него и у ваздуху.

Ради се о „интегрисаној структури“ која ће омогућавати уношење измена у оперативна ратна документа и наредбе.

Прва тенковска није случајно прва добила „Штаб ратова звезда“.

Она ће прва почети да добија и најновију оклопну технику: тенкове Т-72Б3 и Т-14 „Армата“, оклопна возила пешадије „Курганец“ и „Бумеранг“, као и самохотку „Коалиција“.

Све те борбене машине су произведене да би могле да буду укључене у јединствени инфо-простор који користи заштићене канале везе.

Војни експерт Олег Желтоножко поводом свега овога је рекао:

„Сада је у дириговању ратним дејствима важан сваки минут. Дигитални штаб зато постаје крајње неопходан и више него важан. То је корак ка стварању дигиталног бојног поља. Тенковска армија је нова структура за наше Оружане снаге и зато је логично да прво она добије најсавременији штаб који ће све измене и наредбе свим извршиоцима преносити онлајн и аутоматизовано“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*