Руске атомске подморнице четврте генерације добијају вечне моторе

0

РАТНА флота Русије ускоро ће имати подморнице са вечитим атомским моторима!

У сваком случају, са моторима који неће морати ни да се гасе ни да добијају додатно `гориво` током целог постојања брода који буду покретали.

„Вечни мотор“ је конструисан у  конструкторском бироу „Африкантов“, а постао је „вечни“ захваљујући новим решењима за своју „активну зону“, односно – реактор.

Појаедностављено: „активна зона“ ће једном бити пуњена `атомским горивом` и – никад више.

Бивши командант руске Северне ратне флоте – адмирал Вјачеслав Попов – оценио је да ће „вечни мотори“ имати  колосаан значај за борбену спремност и моћ целе ратне морнарице РФ.

Објаснио је да је досад пуњење атомских реактора подморница и бродова било цела операција која је трајала и дуже од месец дана. А за то време су подморница или ратни брод „ван строја“.

„Са таквим реактором, који се напуни само једниом, и то – на самом старту, коефицијент искористивости подморнице се повећава неколико пута“- наглашава адмирал Попов.

„Вечне моторе“ добиће све руске атомске подморнице четврте генерације, а њој припадају све субмарине класе „Бореј“ и „Јасењ“.

„Вечни“ је већ прошао добар део тестирања.

Тачније, „вечни“ има и мање савршену сестру – атомски мотор за ратне бродове и подморнице који се неће морати да пуни током половине рока њихове експлоатације.

ОКБМ „Африкантов“ је главни конструтори „активних зона“ у Русији, а лоциран је у Нижњем Новгороду.

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*