Ruske atomske podmornice postaju nevidljive

0

U „CRNE RUPE USRED OKEANA“ PRETVORIĆE IH BEŠUMNE HERMETIČKE ELEKTRIČNE PUMPE

U svaku podmornicu su ugrađene desetine pumpi. One su, faktički, srce i krvotok submarina. Obezbeđuju cirkulaciju tečnosti u njihovim atomskim reaktorima, isplivavanje i zaranjanje, punjenje vodom torpednih aparata pre lansiranja projektila, hlađenje svih sistema i opreme podmornica
Nove super-pumpe počela je da serijski proizvodi ruska firma LGM, čiji izvršni direktor, Roman Pihtin, naglašava: „Sve naše pumpe pripadaju četvrtoj, najvišoj kategoriji vibro-hidraulične tehnike. Njihove karakteristika su vrhunska tajna jer upravo pumpe i određuju fizički portret svake podmornice“.

Najsavremenije ruske atomske podmornice 995 tipa „Borej-A“ i 885 „Jasenj-M“ pretvoriće se u crne rupe za protivničke submarine, protivpodmorničke i avione.

Postaće neulovljive za hidroakustičke stanice – glavno sredstvo za otkrivanje podmornica.

Ruske podmornice će faktički nestati sa protivničkih radara i hidrolokatora zahvaljujući modernim novim bešumnim hermetičkim pumpama koje se stoprocentno proizvode u Rusiji.

Ranije su sve i sovjetske i ruske atomske podmornice bile opremljene pumpama moldavskog naučno-tehničkog centra „Hidrotehnika“.

U svaku podmornicu su ugrađene desetine pumpi. One su, faktički, srce i krvotok submarina. Obezbeđuju cirkulaciju tečnosti u njihovim atomskim reaktorima, isplivavanje i zaranjanje, punjenje vodom torpednih aparata pre lansiranja projektila, hlađenje svih sistema i opreme podmornica.

Šum koji su pravile bio je možda i glavna slaba tačka atomskih podmornica. Njega su relativno lako lovili tuđi hidrolokatori.

Nove super-pumpe počela je da serijski proizvodi ruska firma LGM.

Njen izvršni direktor, Roman Pihtin, rekao je moskovskom dnevnom listu „Izvestiя“:

„Sve pumpe pripadaju četvrtoj, najvišoj kategoriji vibro-hidraulične tehnike. Njihove karakteristika su vrhunska tajna jer upravo pumpe i određuju fizički portret svake podmornice. Kad se znaju ti parametri – podmornicu je dosta lako „napipati“ unutar prirodnih šumova okeana“.

Pumpe LGM imaju prilično jednostavnu konstrukciju i male dimenzije. Toliko su bešumne da – i kada rade punom snagom – na njima može da se održi (da ne padne) „na kant“ postavljeni metalni novac.

Ruska vojna brodogradilišta za nacionalnu Ratnu flotu trenutno grade pet podmornica klase „Borej-A“ i šest klase „Jasenj-M“. Pumpe LGM upravo njima će omogućiti da postanu „crne rupe“ usred okeana.

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

*