Руски аналитичар: Балкан не може да буде стабилан

0

– Балкан не може да буде стабилан, јер постоје најмање три етничка питања која су још нерешена – изјавио је данас директор Института за словенске студије у Москви Kонстантин Никифоров.

У интервјуу за агенцију Тасс, Никифоров је оценио да је Балкан још недовољно економски развијен и да представља нестабилан део Европе.

– Најмање три етничка питања треба да буду решена – српско, албанско и македонско. Будућност две постјугословенске државе – Босне и Македоније, чије уставе су направиле стране силе, још увек је нејасна. Питање Kосова, које је делимично призната држава, још треба да буде разматрано – рекао је он.

Он је додао и да треба имати на уму и „дуготрајне турско-грчке контрадикције“.

– Мислим да земље Балкана треба да се врате популарном слогану „Балкан за људе Балкана“. Људи Балкана треба коначно да постану газде у својим кућама – навео је он.

Према његовим речима, главни тренд на Балкану остају земље у региону које теже чланству у ЕУ и НАТО остају главни тренд док се руски утицај не може осетити, иако је Москва једина активна у региону као добављач енергетских извора.

– Упркос свим идентификованим потешкоћама и проблемима, земље Балкана су и даље жељне чланства у свим европским и евроатланстким организацијама. Многе су већ ушле и у НАТО и у ЕУ, НАТО јединице су на нашој територији. У ствари, само Срби (у Србији и Републици Српској) имају сумње јер нису заборавили НАТО бомбардовање – казао је он.

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*