Ruski analitičar: Balkan ne može da bude stabilan

0

– Balkan ne može da bude stabilan, jer postoje najmanje tri etnička pitanja koja su još nerešena – izjavio je danas direktor Instituta za slovenske studije u Moskvi Konstantin Nikiforov.

U intervjuu za agenciju Tass, Nikiforov je ocenio da je Balkan još nedovoljno ekonomski razvijen i da predstavlja nestabilan deo Evrope.

– Najmanje tri etnička pitanja treba da budu rešena – srpsko, albansko i makedonsko. Budućnost dve postjugoslovenske države – Bosne i Makedonije, čije ustave su napravile strane sile, još uvek je nejasna. Pitanje Kosova, koje je delimično priznata država, još treba da bude razmatrano – rekao je on.

On je dodao i da treba imati na umu i „dugotrajne tursko-grčke kontradikcije“.

– Mislim da zemlje Balkana treba da se vrate popularnom sloganu „Balkan za ljude Balkana“. Ljudi Balkana treba konačno da postanu gazde u svojim kućama – naveo je on.

Prema njegovim rečima, glavni trend na Balkanu ostaju zemlje u regionu koje teže članstvu u EU i NATO ostaju glavni trend dok se ruski uticaj ne može osetiti, iako je Moskva jedina aktivna u regionu kao dobavljač energetskih izvora.

– Uprkos svim identifikovanim poteškoćama i problemima, zemlje Balkana su i dalje željne članstva u svim evropskim i evroatlanstkim organizacijama. Mnoge su već ušle i u NATO i u EU, NATO jedinice su na našoj teritoriji. U stvari, samo Srbi (u Srbiji i Republici Srpskoj) imaju sumnje jer nisu zaboravili NATO bombardovanje – kazao je on.

 

 

 

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*