Руски деминери „чисте“ Србију од Нато бомби

0

Више од 40 руских деминера, са осморо колега из Србије, већ неколико недеља раде на чишћењу терена у околини Ћуприје, у оквиру помоћи коју Русија у деминирању пружа Србији од 2008. године.
Руски деминери раде за компанију специјализовану за хуманитарно деминирање „Емерком Демајнинг“, коју је руска Влада ангажовала за рад у Србији, а само у овој најновијој акцији до сада су очистили више од 280.000 квадратних метара.

Директор Центра за разминирање Србије Јовица Симоновић каже за „Спутњик“ да је, због тежње Србије да уђе у ЕУ, Влада Србије у обавези да учествује у деминирању, и да за њега издваја новац последње две године, али да су то мала средства због проблема које земља има са финансијама.
Он каже да је за чишћење Србије од мина потребно 2,5 милиона евра, исто толико за уклањање касетних бомби на око 2.500 квадратних метара, а ту су и проблеми са авио-бомбама на више од 150 локација.

Србија је потписница Отавске конвенције, што значи да до 2019. године мора да постане земља без мина, али Симоновић не вјерује да ће се то догодити, управо због недостатка новца, због чега је драгоцена помоћ коју Србија од Русије добија пуних девет година.
Руководилац пројекта разминирања „Ћуприја 1“ Богдан Пилипчук каже да је договор да се неексплодиране мине чисте до дубине од 50 центиметара, међутим откопавају их и на већим дубинама, јер наилазе на бомбе из Другог, па чак и Првог свјетског рата.
Директор Српско – руског хуманитарног центра у Нишу Бојан Гламочлија објашњава да се руско – српски одред за хуманитарно разминирање заправо води као „привремена снага и средство“ Центра.

Он истиче да је сарадња са руским деминерима претеча Српско-руског хуманитарног центра, јер се после њихових првих долазака у Србију родила идеја о оснивању Центра.

Акицја „Ћуприја 1“ трајаће до 20. децембра.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*