Руски дипломата Боцан-Харченко: ПАЖЉИВО ПРАТИМО СИТУАЦИЈУ ОKО KОСОВА

0

У Русији се 10. фебруара обележава Дан радника дипломатије. О очекивањима Москве од односа са Анкаром у 2017. години, о разилажењу мишљења Русије и Турске о регулисању ситуације у Сирији, о томе зашто руководство Црне Горе избегава референдум о чланству те земље у НАТО-у, испричао је у интервјуу за РИА Новости директор четвртог одељења МИП-а Руске Федерације Алесандар Боцан-Харченко.

Према сазнањима ПАТРИОТА, Алесандар Боцан-Харченко ће бити наследник Александра Чепурина на месту амбасадора Русије у Србији. 

У децембру на Балкану се нагло заоштрила ситуација. Шта је потребно да се уради са становишта РФ да се смире односи између Београда и Приштине?
– Ово заоштравање се не тиче само Србије и Косова, иако је то најризичнији правац. На Косову се буквално диже нови талас застрашивања према Србима. То се тиче и Републике Српске и Македоније и Црне Горе. Рецепт за то може бити само један – враћање начелима споразума, који су требали да обезбеде стабилност у региону. Важно је омогућити грађанима тих земаља да самостално одлучују о својој судбини. Договори су постојали али се нису остварили, све је остало само на папиру. Ми позивамо да се одустане од праксе протекторијата на Балкану. Мисли се на покушаје спровођења обојених револуција, као у Македонији, увлачење у НАТО, као на пример у Црној Гори. Такво гурање земље у НАТО алијансу изазива поделе у друштву и може изазвати сукобе. Србима у Босни хоће да одузму минимум могућности, које они имају на основу мировних споразума. Треба дозволити тим земљама да се самостално развијају и у тим условима ће се они највероватније брже договарати. Неопходно је водити процес, а не само правити привидне састанке Београд – Приштина. Важно је показати да постоји конкретна реализација договора на самом Косову. ЕУ је сама наметнула улогу посреднка између Београда и Приштине, али се понаша пасивно и води се интересима косовара (Албанаца са Косова).

6666777Да ли је Русија тренутно у контакту са Србијом у вези са заоштртавањем ситуације између Београда и Приштине?
– Наравно да смо у контакту све време. Сарадња са Београдом се развија веома интензивно, нарочито у циљу спречавања покушаја да се Косово на силу „угура“ у међународне организације. Али „прва виолина“ у овој ситуацији свакако припада Београду, ми само подржавамо напоре власти у Србији. Желео бих да истакнем конструктивни приступ српског руководства, које ради много тога да се смире страсти, али се кораци друге стране у том смеру не виде.

Претходно је један од лидера опозиционог „Демократског фронта“ у Црној Гори, Андрија Мандић саопштио да ако власт у републици настави да гура ту земљу у НАТО без гласања, опозиција ће организовати свенародни референдум о овом питању. Како се Русија односимо према тој идеји?
– Зашто да не? То што руководство Црне Горе избегава референдум већ само од себе показује да нема сигурности о његовом исходу. Социолошка истраживања показују да је отприлике 50 на 50. И ако резултати референдума буду управо такви, како ће онда ико рећи да је велика већина грађана за улазак у НАТО? Према мом мишљењу таква подељеност јавног мњења би требала да заустави убрзано доношење такве одлуке. Ми смо увек далеко од сугерисања, али се питање одржавања референдума појављује само од себе, то је природно решење у овој ситуацији. Треба поштовати мишљење народа.

Новог председника  Буграске медији називају „проруским“. Како РФ гледа на перспективу сарадње са Бугарском имајући у виду новог лидера?
– Као што знате, ми поштујемо сваког изабраног лидера. Наравно, ми смо спремни да сарађујемо са легитимно изабраним лидером, у овом случају са Радевим. Да, у његовим говорима су се чули моменти који уливају поверење у смислу жеље да се превазиђе период конфронтације са Русијом, која апсолутно није природна ситуација и због које Бугари губе првенствено.  Некако када човек говори разумно и у интересима своје земље њега одмах означе као русофила. Тако да сигурно да такве изјаве привлаче пажњу, али коначне закључке треба оснивати искључиво на конкретним делима. Неопходно је сачекати да се у Бугарској формира влада на основу резултата ванредних прелиминарних избора који су расписани на 26. март, оно ће означити конкретне приоритете. Надамо се да ће бити конструктивнији и рационалнији.

Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*