Руски епидемиолози упозорили: Не летујте у Црној Гори, море је препуно фекалија!

0

У Црној Гори се канализација излива директно у море, због чега тамо хара опасни стомачни ротавирус, који изазива тешке цревне инфекције, тврде руски епидемиолози, а преносе московски медији.

Руски епидемиолози упозорили су своје грађане да нипошто не летују у Црној Гори јер се у овој земљи фекалије из канализације изливају директно у море! Због тога, како кажу, у Црној Гори хара епидемија опасног ротавируса, који изазива тешке цревне инфекције.

Kако сазнајемо, наводи епидемиолога требало би наредних дана да добију званичну потврду и у Kремљу, који ће још једном саветовати Русе да у широком луку заобилазе Црну Гору.

Смрдљиво море

Према тврдњама руских епидемиолога, Црна Гора нема савремену инфраструктуру и канализацију, због чега се морска вода претворила у легло опасних бактерија и вирусних инфекција којима се зарази на стотине туриста који дођу на приморје!
– У Црној Гори хара епидемија опасног ротавируса, озбиљне стомачне инфекције. Њу изазивају фекалије из канализације које се уливају директно у море, због чега је и пијаћа вода неисправна и неиспитана. Kанализациони системи у Црној Гори су застарели, предвиђени само за локално становништво, а не и за туристе. Шетајући обалом Будве, али и старим градом у Kотору можете својим очима видети излив канализације у море и осетити смрад који нарушава лепоту околне природе. Око Завале ноћу се баца отпад, а око елитних хотела у Бечићима осећа се смрад фекалија. Запослени успевају да их очисте, али вируси остају – упозоравају руски епидемиолози и додају:

И поред великог броја туриста који дође у њихову земљу, Црногорци упорно покушавају да сакрију епидемилошко стање у својој земљи и чињеницу да се велики број туриста разболи када дође на њихово море. Врхунац се јавља у јулу и августу. Болест је опасна и оставља озбиљне последице. Траје три до пет дана са високом температуром, обилним дијарејама и вртоглавицама и најчешћа је код деце.

У Kотору, Будви и око елитних хотела у Бечићима свуда се осећа смрад фекалија
Извештај руских епидемиолога.

Да изливање отпада и разних фекалија на Црногорском приморју може бити кобно по здравље туриста, упозоравају и наши стручњаци! Епидемиолог др Братислав Тиодоровић потврдио је да су у већини приморских места у Црној Гори честа појава разне вирусне и бактеријске инфекције управо због неадекватне хигијене и загађене воде.

Није тајна да су многи туристи у Црној Гори оболели од ротавируса, који изазива повраћање, дијареју и дехидратацију
др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог.

– Познато је да се многи канализациони системи изливају у море, нарочито у заливима. Туристи који покупе неку од зараза углавном имају симптоме попут високе температуре, повраћања, дијареје. Нарочито опасно може бити уколико се оболели излаже сунцу и купању у мору, јер може доћи до дехидрирања – објашњава др Тиодоровић.

Озбиљне последице

Са њим је сагласан и директор Инфективне клинике у Нишу др Жарко Ранковић. Он упозорава да море пуно фекалија најчешће изазива салмонелу и ротавирус.

– У том случају долази до мучнина, повраћања, дијареје, јаких болова у трбуху, а старије особе и деца често могу и да дехидрирају. Зато је обавезно у случају ових симптома одмах се јавити лекару, који ће проценити колико је инфекција опасна. Зато туристи у Црној Гори обавезно треба да пију само флаширану воду и купају се на плажама где је отворено море како би избегли прљавштину и могућа тровања – наглашава др Ранковић.

Санкције Русије Црној Гори

* Забрана увоза говедине, свињетине и месних прерађевина
* Забрана увоза рибе и плодова мора
* Забрана увоза млека, сирева и млечних производа
* Забрана увоза црногорског вина
* Забрана увоза воћа, поврћа и орашастих плодова.

Црногорци: Воду контролишемо на седам дана

У ЈП „Морско добро“, које у Црној Гори контролише квалитет воде, тврде за Информер да је она врхунског квалитета и да у сезони анализе раде на сваких седам дана.

– У Црној Гори постоји 400 уређених купалишта на којима се редовним мониторингом проверава квалитет воде. Проверу ради Биолошки институт у Kотору, и то сваких седам дана током целе сезоне, односно од почетка маја до краја октобра. Те провере показују да је чак 96 одсто воде у потпуности исправно, од чега је чак 90 одсто прве категорије – објаснио нам је директор ЈП „Морско добро“ Предраг Јелушић.

Информер.рс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*