Руски Генералштаб: Сиријска армија потпуно контролише провинцију Алепо

0

ГЕНЕРАЛ РУДСКОЈ: СА ДЕБЛОКАДОМ ДЕИР-ЕЗ-ЗОРА БИЋЕ ЗАВРШЕНО РАЗБИЈАЊЕ ОСНОВНИХ СНАГА ИД

Начелник Главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Русије генерал-пуковник Сергеј РУДСКОЈ: Акербат ће убрзо бити ослобођен, а ближи се и потпуно ослобађање од терориста централне Сирије у којој је Исламска држава већ изгубила контролу над 50 насеља и преко 2.700 квадратних километара територије
СИРИЈСКА провинција Алепо потпуно је ослобођена од терориста, саопштио је начелник Главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Русије генерал-пуковник Сергеј Рудској.

Притом је нагласио да је током последњег месеца у Сирији дошло до „коренитих промена“:

„Владине снаге су – уз подршку наше авијације – оствариле озбиљне успехе и нанеле суштинске поразе Исламској држави у централној Сирији. Провинција Алепо је већ ослобођена, а ближи се и потпуно ослобађање од терориста централне Сирије у којој је већ ослобођено 50 насеља и преко 2.700 квадратних километара територије“.

Генерал Рудској указао да ће са деблокирањем великог града Деир-ез-Зора бити завршено разбијање основних снага терористичке формације Исламска држава:

„Зато Исламска држава према Деир-ез-Зору усмерава своје преостале снаге. Исто је претходно учинила са борбено најспособнијим одредима које је извукла из Мосула и Раке“.
Рудској је овоме одмах додао: „Из Раке у Деир-ез-Зор је пребацила своје елитне одреде, а тим градом – упркос томе – већ три месеца нису у стању да овладају одреди такозваних Сиријских демократских снага које имају подршку Сједињених Држава“.

Према његовим речима, сиријска армија према Деир-ез-Зору – уз подршку Ваздушно-космичких снага Русије – наступа из три правца:
222

„Плацдарм око тог града на Еуфрату последње је упориште терориста на сиријској земљи. Владине снаге су већ запоселе Ес-Сухне, Ел-Ком и Бир-Кдем и нафтно поље Мембиџ, а настављају напад на Ет-Тејб. Ускоро ће се терористи наћи у пуном окружењу“.
Додао је да сиријска армија терористе држи у обручу у граду Акербату и „источно од Итрије“.
Рудској је нагласио: „Акербат ће у најскорије време бити ослобођен“.
Открио је да руска авијација сада изводи 60-70 борбених летова дневно и да посебно „на нишану“ држи одреде Исламске државе који се пробијају према Деир-ез-Зору:
Навео је да су руски авиони за последњих пет дана извели 316 борбених летова и нанели 819 удара.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*